Hrvatska Metković Opuzen Ploče Vijesti Zanimljivosti Županija

25. lipnja: Dan državnosti RH

25. lipnja u Republici Hrvatskoj obilježava se Dan državnosti. Tog dana 1991. godine Hrvatski sabor donio je odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske te je tada Hrvatska proglašena neovisnom državom.

19. lipnja te iste godine Hrvatska je izišla na referendum u kojem je 93,2 posto građana podržalo neovisnost zaokruživši “DA”. Tako je pokrenut postupak tzv. razdruživanja od jugoslavenih republika, a isto je zatražila i Slovenija uz naravno razilaženje mirnim putem, što se nije dogodilo te je uslijedio Domovinski rat.

Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.” – održao je tada govor Franjo Tuđman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *