Hrvatska Vijesti

Danas vrhunac vrućina, a onda drastična promjena – oluje, tuča i zahlađenje

OD početka ovog tjedna vrijeme u Hrvatskoj je vedro i sunčano, pravo ljetno. Druga polovina tjedna bit će sve nestabilnija, uz veliku vjerojatnost za jača nevremena u petak i tijekom vikenda, piše Neverin.

U ponedjeljak je grmljavinskih nestabilnosti bilo na splitskom području, a u splitskoj zračnoj luci Resnik zabilježena je količina oborine od 26 mm.

Tijekom utorka i srijede prevladavalo je stabilno i sunčano vrijeme, a maksimalne dnevne temperature zraka prelazile su i 35.°C

Senj rekorder

Senj je u ponedjeljak i utorak bio najtopliji grad u Hrvatskoj s maksimalnom temperaturom zraka od 35°C, odnosno 36,7°C. Razlog tomu je umjerena bura koja je puhala u podvelebitskom primorju, a ona tijekom ljetnih mjeseci pogoduje porastu temperature zato što spuštanjem niz planinu zagrijava zrak te stvara efekt “tople” bure.

Uz Senj najtopliji su bili i Rab te Šibenik, uz temperaturu zraka od 35,8°C, odnosno 36,6°C.

Jučer više nije bilo bure, pa Senj više nije bio najtopliji grad u Hrvatskoj, ali je ostao među rekorderima. U Kninu je izmjereno najviših 36°C, a u Senju 35,9°C. Valja spomenuti da je Pazin jučer bio treći najtopliji grad u Hrvatskoj s maksimalnom temperaturom zraka od 35,5°C.

Danas vrhunac toplinskog vala

Danas će biti najtopliji dan u ovom tjednu s dnevnim temperaturama zraka između 31°C i 37°C. Poslijepodne su u gorju i dijelu središnje Hrvatske moguće kratkotrajne grmljavinske nestabilnosti.

Zbog iznimno visokih temperatura Meteoalarm je za cijelu obalu oglasio narančasti alarm – očekuju se najviše dnevne temperature preko 36 Celzijevih stupnjeva. Narančasti alarm je na snazi i za područje Zagreba, dok je za Liku i Gorski kotar na snazi žuti alarm.

Od petka pljuskovi i grmljavina bit će sve češća pojava, osobito na kopnu gdje raste vjerojatnost za pojavu jačih grmljavinskih nevremena s tučom i pojačanih vjetrom.

Prema sadašnjim prognoza najnestabilniji i najsvježiji dan vikenda bit će nedjelja kada će u većini Hrvatske biti kiše, pljuskova i grmljavine uz moguća jača nevremena s obilnijom oborinom.

Upozorenja za skoro cijelu zemlju

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano i danju vruće, uz najvišu temperaturu zraka većinom 32 i 33 °C. Jutarnja pak između 17 i 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro ponegdje još malo toplije nego na istoku, a i dnevna temperatura će biti viša, do 35 °C. I ovdje obilje sunca, a malo oblaka bit će uglavnom poslijepodne.

I u Gorskome kotaru i u unutrašnjosti Istre će poslijepodne biti oblačnije nego prijepodne. Štoviše, moguć je i pokoji pljusak, vjerojatnije u gorju. No, prevladavat će sunčano, uz obalu sjevernog Jadrana i vedro, posebice na otocima. Nakon slabe do umjerene bure, zapuhat će vjetar s mora. I dalje je na snazi velika opasnost od toplinskog vala uz dnevnu temperaturu zraka od 30 do 34 °C, a i jutro će ponegdje duž obale biti vrlo toplo.

I mjestimice u Dalmaciji temperatura se noću neće spuštati ispod 25 °C, a danju će uz pretežno vedro vrijeme porasti na vrijednosti između 33 i čak 36 °C. Osvježenje će nekima donositi povremeno umjeren jugozapadnjak ili se može potražiti u moru temperature između 24 i 26 °C.

Na jugu Hrvatske podjednake vremenske prilike – obilje sunca, ponegdje i vrlo topla noć te vruć i vrlo vruć dan. Nakon noćnog burina, zapuhat će jugozapadnjak, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Pritom će more biti uglavnom malo valovito. 

Od petka do ponedjeljka nestabilno

I u petak na Jadranu još većinom sunčano te vruće i vrlo vruće. Popodne su ipak na sjeveru, uz lokalno jači razvoj oblaka, mogući pljuskovi s grmljavinom, čak i izraženiji. Za vikend će zapuhati jugo, a vrućinu će posvuda prekinuti povremeni pljuskovi, ponegdje vjerojatno i grmljavinsko nevrijeme, koje je moguće još i u ponedjeljak.

I na kopnu će već u petak nakon vrućine i sparine mjestimice biti pljuskova s grmljavinom. Za vikend manje vruće, ali još nestabilnije, uz česte pljuskove, lokalno i izraženije, praćene grmljavinom pa i tučom te zamjetnim vjetrom. Povremene kiše, pa i ponekog pljuska bit će još i u ponedjeljak, a od utorka vjerojatno stabilnije i ponovno toplije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *