analiza-hrvatska-svedska-nogomet-liga-nacija
Nacionalno Sport

Analiza: Hrvatska slavi tri s(p)retna boda, Švedska može žaliti

Analiziramo utakmicu Lige nacija u kojoj su odmjerili snage Hrvatska i Švedska. Vidjeli smo da danas svatko igra nogomet. Izbornik Dalić ima razloga za igru te puno nedostatak i rupa koje mora pokriti. Eksperiment s promjenom formacije je rezultatski prošao, iako to nije uvijek dobro izgleda, posebice u drugom poluvremenu kada su se Šveđani prilagodili.

Ključ svega je malo trke. Fizički je Hrvatska dosta pala u drugom poluvremenu i Šveđani su nas nadtrčali i nakon pada presinga naše obrane počelo je curiti u sredini i na lijevom boku.

Melnjak je bio osuđen na Kuluševskog koji je fizički dominantniji, a Ivan Perišić je zbog nove formacije dosta malo i nimalo pomagao Melnjaku što svakako nije zanemariva činjenica iako ga treba pohvaliti za asistenciju i sudjelovanje u akciji kod prvog gola.

Liga nacija nije važno natjecanje – igrači nisu motivirani

Prvi problem je što se od Lige nacija očekuje da bude važno natjecanje, a vidi se da predstavlja opterećenje igračima s ovoliko utakmica godišnje. Potpuno nebitno je ovo u njihovim glavama, barem smo to vidjeli iz govora njihovog tijela. Dosta igrača kao da se pazi da se ne ozlijedi.
Večeras bogzna kakvu utakmicu nisu odigrali ni senatori. Istina, Dalić je pogriješio malo s postavom. Prvo poluvrijeme je bilo solidno na sredini terena (dok se moglo trčati). Zabili smo gol iz jedne poluprilike i greške njihove obrane. Realno, po kvaliteti smo Šveđane trebali u kontinuitetu napadati. To smo radili Švicarcima od 30. pa do 90. minute utakmice.

Brozović je isto pao trkački u drugom dijelu. Ćaleta i Melnjak su disali na škrge zadnjih 25 min. Luka je odradio svoje (ali i on nije na 100%, ali ne možemo očekivati da će čovjek sam sve napraviti s 35 godina). Dojma sam da Lovren bolje djeluje s Vidom (doduše više su igrali skupa). Ćaleta je dobar s dugim loptama – to se moglo češće iskušati u ovakvoj utakmici. Uremović je fizički jači na desnoj strani pa je za razliku od Melnjaka solidno odradio svoje, dok je prema naprijed kao stoper manje upotrebljiv premda je imao nekoliko solidnih pokušaja u napadu. Kovačić napravi tri dobre stvari pa onda sedam slabih. Propustio je dodati neke zadnje pasove i nije imao definiranu ulogu. Talent ima, ali glava je malo problem (pritisak nasljednika Modrića). Osobno, Dalić je trebao Petkovića ili Budimira ranije ubaciti (vjerojatno i bi da nije Kramarić zabio) i staviti 4-2-3-1 – sistem na koji smo i naviknuti. Ovo je bio eksperiment kojeg bi jača ekipa od Švedske večeras kaznila. Portugalci ili Francuzi bi ovakav pad i rupu od 20 minuta kaznili s minimalno jednim do dva gola.

Vlašić odličan prvo poluvrijeme, kasnije solidan – generalno dobra partija.
Zamjene – Bradarić dobro odreagirao te je bio pogodak. Kramarić se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme i to je sve. Petković nije bio puno i igri, praktički bez dodira lopte. Pašalić dobiva osrednju ocjenu jer nije ništa skrivio, ali nije ništa ni dobroga donio.

Liga nacija nije mjerilo, EURO treba biti mjerilo rezultata i uspjeha pa se stoga ne treba previše kritizirati neke pokušaje izbornika jer ipak treba smjenu generacije provesti, što nije lako i na što smo zadnji put čekali 20 godina. Stoga se pobjedama ne gleda u zube. Slijedi ozbiljni ispit s Francuzima.