Dubrovnik Hrvatska Metković Opuzen Ploče Vijesti Županija

Analiza: Nerealni balon cijena nekretnina!

Kvadrat ‘običnog’ stana 1673, POS-ov najviše 1015 eura….

U prvom polugodištu 2019. prosječna cijena kvadratnog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez POS-a, iznosila je 12.375 kuna (1673 eura), kaže analiza Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ta cijena veća je za 1,4 posto veća u odnosu na drugo polugodište 2018. i za 9,5 posto u odnosu na prvo polugodište 2018…. 

Koliko je realno drastično povećanje cijena?

Ne treba biti preveliki “analitičar” i agent za promet nekretninama kako bi se došlo do zaključka o tržišnoj ekspanziji koja nije realna jer nije proporcionalno praćena s rastom gospodarstva, barem ne istom brzinom. O povećanju životnog standarda i kupovne moći “običnog građanina” ne treba trošiti riječi i pa bi tako mogli doći u situaciju da će se u kupnju nekretnine upuštati samo oni najhrabriji.

POS-ov program subvencioniranih kredita je u teoriji mnogim mladim obiteljima olakšao život s obzirom da se tako pokriva dobar dio rate kredita. No, tržište – čitaj potencijalni prodavatelji, osluškujući upravo početak prijave za spomenute subvencije drastično povećavaju cijenu vlastite nekretnine kako bi istu “utopili” za što veće iznose. Međutim, ti iznosi su daleko od realnog, a u nekim slučajevima i normalnog….

Dobar primjer mogu biti mali “stančići”, cca. do 30-ak metara kvadratnih maksimalno, koji su se ljetos po Zagrebu prodavali za 50.000 eura (dalo bi se to spustiti u pregovorima jer nije riječ o novogradnji), a danas se iste može pronaći u oglasnicima za 10 tisuća eura više.

Medijska ruka pomoći

Mnogi veliki igrači s dobrim utjecajem zapravo potpomažu nerealnim cijenama. Klasičan paradoks se stvara kada osoba B koja namjerava prodati stan pročita članak u novinama kako su cijene kvadrata porasle i do 3000 eur/m2 u nekim gradovima jer je navodno neka osoba A izvjesila toliku cijenu. Stoga, osoba B prodaje svoj jednosoban stan koji vrijedi maksimalno 70-80 tisuća eura stavlja u oglasnik s cijenom ni više ni manje nego 130 tisuća eura (primjer koji smo zabilježili nedavno u Splitu)…

Ipak, ogorčeni građani se pitaju “tko će to kupiti za taj iznos?” Dolazimo tako do zaključka da su cijene nerealno napuhane i da se vidno razlikuje prvotna cijena od konačne cijene s “ozbiljnim kupcem” – kako se obično po našim oglasnicima naziva zainteresirani kupac.

Cijene, barem u pojedinim gradovima, su postale “nenormalne”, a splet okolnosti i spomenuta medijska praćenost samo dolijeva ulje na vatru. Dubrovnik je i dalje neformalna država u državi i s njime se ne treba uspoređivati, ali postoje mnoge sredine i mnogi gradovi (Metković je dobar primjer u Dubrovačko-neretvanskoj županiji) gdje potencijalni prodavatelji bez pokrića postavljaju nerealne cijene za nekretnine koje su izgrađene u prošlom stoljeću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *