Hrvatska Vijesti Zanimljivosti

Anketa o radnoj snazi otkriva: Nezaposlenost na 6,1 posto, rekordno niske razine radno aktivnog stanovništva

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo 1,678 milijuna zaposlenih, što je na godišnjoj razini oko sedam tisuća više zaposlenih, dok je broj nezaposlenih pao za 28 tisuća, na 108 tisuća osoba, pa je stopa anketne nezaposlenosti pala na 6,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima iz ankete, u drugom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj bilo 1,678 milijuna zaposlenih, što je u odnosu na prvi kvartal više za 17 tisuća, ili nešto više od jedan posto.

Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu na drugi kvartal 2018. godine, pokazuje da je u drugom tromjesečju ove godine zaposlenih bilo oko sedam tisuća više ili u postotku 0,4 posto.

Broj nezaposlenih pao je, pak, na tromjesečnoj i na godišnjoj razini za 20,6 posto. Naime, u drugom tromjesečju ove godine nezaposlenih je, prema anketi, bilo 108 tisuća, dok je u prvom tromjesečju ove i u drugom tromjesečju prošle godine nezaposlenih bilo 136 tisuća.

Manje i radno sposobnih

Naime, po podacima iz ankete, u drugom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj bilo 3,520 milijuna radno sposobnog stanovništva, što je u odnosu na prvi kvartal manje za tri tisuće, a u odnosu na drugi kvartal prošle godine manje za 13 tisuća osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *