novac
Hrvatska Vijesti

Broj izdanih računa u velikom padu u odnosu na prošlu godinu

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu broj računa smanjen za 19 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a njihov iznos je manji za 18 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 7. do 13. rujna ove godine u svim djelatnostima izdano je 41,94 milijuna računa, što je za 19 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,62 milijarde kuna, što je 18 posto ili 821,6 milijuna kuna manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj je računa pao za 15 posto, na 24,93 milijuna. Vrijednost tiha računa iznosila je 2,5 milijardi kuna, što je pad za 10 posto, ili 292,9 milijuna kuna.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je 26 posto manje računa, ukupno njih 6,9 milijuna. Vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu iznosila je 389,1 milijun kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 45 posto, ili manje za 313,5 milijuna kuna.

Na tjednoj razini veći broj računa, a manja vrijednost

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 31. kolovoza do 6. rujna 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima blago je porastao, za jedan posto, dok je njihov iznos smanjen za četiri posto.