posao-hzz-poslovi-broj-nezaposlenih-u-hrvatskoj
Hrvatska Izdvojeno Vijesti

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj u mjesec dana porastao za 20 tisuća

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj u proteklih je mjesec dana porastao za gotovo 20 tisuća pa je, zaključno s jučerašnjim danom, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo 154.567 nezaposlenih.

Na dan 16. ožujka u evidenciji je bilo 134.717 osoba, a na kraju dana 16. travnja njih 154.567, što je u tom razdoblju povećanje za 19.850 osoba ili 14,7 posto, podaci su koje je Hina u petak dobila od HZZ-a.

No, podaci o ulasku u evidenciju nezaposlenih su veći i u proteklih je mjesec dana u evidenciju ušlo 29.797 osoba, dok je istovremeno iz evidencije izašlo 10.290 osoba.

“Najveći broj odjavljenih iz evidencije je radi zapošljavanja, njih 6.155, dok su ostali odjavljeni iz različitih razloga, a najveći broj jer nema uvjete za prijavu, njih 2.795. Riječ je o osobama koje su ušle u evidenciju, ali se naknadno utvrdilo da nemaju uvjete za prijavu, najčešće jer ih je poslodavac vratio u radni odnos i uspostavio kontinuitet u mirovinskom osiguranju”, pojašnjavaju iz HZZ-a.

Ako se nastavi rast prosječnim dnevnim ritmom posljednjih pet dana, krajem travnja će na evidenciji biti više od 160 tisuća nezaposlenih, što će biti gotovo 19 tisuća više nego krajem ožujka, a stopa nezaposlenosti u tom bi se kontekstu u travnju približila razini od 10 posto, procjenjuju iz HGK. No, ipak očekuju ublažavanje trenda rasta nezaposlenih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *