Capak
Hrvatska Koronavirus

Capak o ispitima državne mature, turističkoj sezoni i serološkim testovima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, u Dnevniku Nove TV objasnio je kako će izgledati ovogodišnji ispiti državne mature, kako spriječiti da turisti u Hrvatsku unesu zarazu, a otkrio je i prve rezultate seroloških testova.

Vezano uz državnu maturu, rekao je kako će mjere malo popustiti. “Na primjer za osobe koje imaju kronične bolesti, dijete koje ima astmu, za koje smo rekli da treba biti ili sa maskom ili u izdvojenom prostoru, mislimo da u ovom trenutku to neće biti potrebno jer u Hrvatskoj trenutno nema ni jednog zaraženog maturanta”, rekao je Capak

Dodao je da su u preporukama stavili mogućnost da maturanti iz samoizolacije pišu maturu jer je riječ o zdravoj djeci. Nisu bolesni, objasnio je, nego su u povećanom riziku. Capak kaže da uz određeni stupanj zaštite mogu pisati maturu, no valja uzeti u obzir i to da u državi ni nema maturanata u samoizolaciji. 

Mnogi se boje da bi turisti koji su počeli pristizati u Hrvatsku, mogli donijeti zarazu. Capak kaže da je to realan strah te da su i epidemiolozi zabrinuti jer mnogi turisti dolaze iz zemalja u kojima je situacija lošija nego kod nas. 

“Realno je da će dogoditi neki pojedinačni slučaj, da nam netko donese koronainfekciju. Ono što je bitno, to su naši kapaciteti za njihovu brzu dijagnostiku, izolaciju, stavljanje u samoizolaciju njihovih kontakata. Na taj način smo i dosadašnju situaciju rješavali. Mislimo da sad imamo dovoljno kapaciteta da riješimo i eventualni dolazak infekcije putem turista“, uvjerava.

Rekao je da rade na mjerama koje će detaljno propisati postupak u slučaju pojave zaraze kod turista. Bio je krizni sastanak na tu temu. “Još imamo nekih prijepora oko toga tko bi točno trebao dolaziti u objekt smještaja provjeriti ima li osoba simptome i mogu li oni biti povezani s koronavirusom. Očekujem da će te preporuke biti objavljene u petak”, najavio je.

Objasnio je i kako napreduju serološki testovi. “Mi smo obećali tih 1100 testova koji će nam dati presjek. Imamo napravljenih 650 anketa i oko 500 uzoraka. Broj pozitivnih je očekivano nizak, do dva posto”, izjavio je Capak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *