covid-19-koronavirus-lijecenje
Vijesti

Diljem svijeta se uvode nove drastične mjere, karantene, zabrane…

MILIJUNI ljudi suočeni su u srijedu s novim restrikcijama, dok raste broj zaraza koronavirusom diljem svijeta, ali nadu pruža skori početak završne faze testiranja cjepiva za covid-19 američke tvrtke Moderne.Vlade zemalja u većem dijelu svijeta ponovno uvode mjere za ograničavanje novog vala širenja koronavirusa, dok je broj slučajeva zaraze u svijetu premašio 13,2 milijuna, s više od 576 tisuća umrlih od posljedica covida-19.Dijelovi azijsko-pacifičke regije, koji su dosad bili prilično uspješni u obuzdavanju epidemije, zbog porasta novozaraženih ponovno uvode restrikcije.

Hong Kong ponovno zatvorio kafiće

Hong Kong je u srijedu ponovno zatvorio kafiće, teretane i salone za uljepšavanje te zabranio okupljanja više od četiri osobe, u borbi protiv novog vala zaraze nakon što je mjesecima uspješno obuzdavao virus. Mnogi stanovnici Hong Konga dobrovoljno su od početka pandemije nosili maske, ali sada su one postale obvezne u javnom prijevozu.Uzbuna je proglašena i u Tokiju, gdje su vlasti upozorile da broj zaraza doseže nove rekorde. Indijska savezna država Bihar, u kojoj živi 125 milijuna ljudi, objavila je 15-dnevnu karantenu koja počinje u četvrtak. Grad Bangalore, središte indijske IT industrije, već je ranije proglasio jednotjednu karantenu.

Australske vlasti u srijedu su pozvale stanovnike da se drže mjera socijalne distance, dok je oko 5 milijuna stanovnika Melbournea još od prošlog tjedna u izolaciji od ostatka zemlje kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa iz tog žarišta.  

SAD je najteže pogođena zemlja

Pozivi vlasti i uvođenje mjera često se ignoriraju u brojnim dijelovima svijeta, među kojima i u SAD-u, najteže pogođenoj državi. Svakoga dana u SAD-u se prijave novi deseci tisuća zaraženih, a državne i lokalne vlasti ponovno uvode mjere koje su već bile ukinute. Prema sveučilištu Johns Hopkins, samo u utorak u SAD-u su zaražene 63 tisuće ljudi. Ipak, nadu ulijeva jučerašnja najava američke tvrtke Moderne da će 27. srpnja, ili oko tog datuma, pokrenuti završna klinička ispitivanja za cjepivo protiv covida-19. Riječ je o trećoj, ključnoj fazi ispitivanja na ljudima cjepiva mRNA-1273. Kliničko ispitivanje vodit će Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara. Smatra se da je Moderna otišla najdalje u globalnoj utrci u razvoju cjepiva. Premda bi ta studija trebala trajati do listopada 2022., preliminarni rezultati trebali bi biti poznati puno ranije.

Završna klinička ispitivanja će se provesti na 87 lokacija, sve u SAD-u. Bit će uključeno oko 30.000 odraslih osoba koji imaju velike izglede da se zaraze koronavirusom. Tijekom ispitivanja usporedit će se broj novozaraženih među osobama koje su primile novo cjepivo i među onima koji su dobili placebo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *