covid-19-koronavirus-lijecenje
Vijesti

Diljem svijeta se uvode nove drastične mjere, karantene, zabrane…

MILIJUNI ljudi suočeni su u srijedu s novim restrikcijama, dok raste broj zaraza koronavirusom diljem svijeta, ali nadu pruža skori početak završne faze testiranja cjepiva za covid-19 američke tvrtke Moderne.Vlade zemalja u većem dijelu svijeta ponovno uvode mjere za ograničavanje novog vala širenja koronavirusa, dok je broj slučajeva zaraze u svijetu premašio 13,2 milijuna, s više od 576 tisuća umrlih od posljedica covida-19.Dijelovi azijsko-pacifičke regije, koji su dosad bili prilično uspješni u obuzdavanju epidemije, zbog porasta novozaraženih ponovno uvode restrikcije.

Hong Kong ponovno zatvorio kafiće

Hong Kong je u srijedu ponovno zatvorio kafiće, teretane i salone za uljepšavanje te zabranio okupljanja više od četiri osobe, u borbi protiv novog vala zaraze nakon što je mjesecima uspješno obuzdavao virus. Mnogi stanovnici Hong Konga dobrovoljno su od početka pandemije nosili maske, ali sada su one postale obvezne u javnom prijevozu.Uzbuna je proglašena i u Tokiju, gdje su vlasti upozorile da broj zaraza doseže nove rekorde. Indijska savezna država Bihar, u kojoj živi 125 milijuna ljudi, objavila je 15-dnevnu karantenu koja počinje u četvrtak. Grad Bangalore, središte indijske IT industrije, već je ranije proglasio jednotjednu karantenu.

Australske vlasti u srijedu su pozvale stanovnike da se drže mjera socijalne distance, dok je oko 5 milijuna stanovnika Melbournea još od prošlog tjedna u izolaciji od ostatka zemlje kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa iz tog žarišta.  

SAD je najteže pogođena zemlja

Pozivi vlasti i uvođenje mjera često se ignoriraju u brojnim dijelovima svijeta, među kojima i u SAD-u, najteže pogođenoj državi. Svakoga dana u SAD-u se prijave novi deseci tisuća zaraženih, a državne i lokalne vlasti ponovno uvode mjere koje su već bile ukinute. Prema sveučilištu Johns Hopkins, samo u utorak u SAD-u su zaražene 63 tisuće ljudi. Ipak, nadu ulijeva jučerašnja najava američke tvrtke Moderne da će 27. srpnja, ili oko tog datuma, pokrenuti završna klinička ispitivanja za cjepivo protiv covida-19. Riječ je o trećoj, ključnoj fazi ispitivanja na ljudima cjepiva mRNA-1273. Kliničko ispitivanje vodit će Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara. Smatra se da je Moderna otišla najdalje u globalnoj utrci u razvoju cjepiva. Premda bi ta studija trebala trajati do listopada 2022., preliminarni rezultati trebali bi biti poznati puno ranije.

Završna klinička ispitivanja će se provesti na 87 lokacija, sve u SAD-u. Bit će uključeno oko 30.000 odraslih osoba koji imaju velike izglede da se zaraze koronavirusom. Tijekom ispitivanja usporedit će se broj novozaraženih među osobama koje su primile novo cjepivo i među onima koji su dobili placebo.

Vodeći američki stručnjak za epidemije Anthony Fauci prve je rezultate Modernina cjepiva nazvao “ohrabrujućima”. On je prošli tjedan upozorio protiv preranog ukidanja mjera karantene, ustvrdivši da su mnogi Amerikanci previše neodgovorni (HINA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *