Memorijalno_groblje_žrtava_iz_Domovinskog_rata
Hrvatska Vijesti

Film koji se mora pogledati: Fascinantna priča o petorici vukovarskih heroja

Na nedavno održanom 67. Pulskom filmskom festivalu u kinu Valli u središtu Pule prikazan je dokumentarni film Pet zapovjednika obrane vukovarskoga Sajmišta, o čijoj je važnosti progovorio redatelj Vladimir Andrić.

“Film je priča o petorici običnih ljudi koji su u obrani Vukovara postali junaci Domovinskoga rata”, rekao je Andrić. Inače, prvi zapovjednik Damjan Samardžić Veliki Bojler poslije sloma obrane Vukovara odveden je iz bolnice na Ovčaru gdje je nestao i njegovi posmrtni ostatci nisu pronađeni. Zapovjednici Petar Kačić Srednji BojlerVelimir Đerek Sokol i Ivan Poljak Sokol poginuli su u borbama na Sajmištu, a posljednji zapovjednik Josip Tomašić Osa preminuo je nakon izlaska iz srpskoga koncentracijskoga logora.

O svojim hrabrim suborcima u filmu progovara pukovnik Ivan Anđelić Doktor zamjenik zapovjednika 4. Vukovarske bojne 3. Gardijske brigade u Vukovaru, a uz to svojih najmilijih prisjetili su se i članovi njihovih obitelji.

Podsjetimo, scenarij za film napisala je Milka Vida, a film je snimljen u produkciji Humanitarno-kulturnoga braniteljskoga centra Vukovar čiji je predsjednik Nikola Tarle. Podsjetimo, film je prvi puta premijerno prikazan u prosincu prošle godine, a o njemu je tada za naš portal progovarao Tarle.