Marko-Škugor
Lifestyle Metković Zanimljivosti

FOTO: Marko Škugor otvorio ovogodišnje Metkovsko ljeto

Šibenski slavuj Marko Škugor koncertom je svečano označio početak ovogodišnjeg Metkovskog ljeta. Kako je sve izgledalo i kakva je bila atmosfera, pogledajte u nastavku.

Objavljuje Portal Narona News u Petak, 26. lipnja 2020.

Inače, pjevač je rođen 1989. godine – piše Scardona,  vodeća diskografska kuća u Hrvatskoj specijalizirana za dalmatinsku klapsku glazbu i vodeća koncertna agencija specijalizirana za organizaciju velikih koncertnih spektakla domaćih izvođača. Diplomirao je na smjeru Financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i magistar je ekonomije.

Pjevačku karijeru je započeo u klapi, tako je pjevao u nekoliko najpoznatijih klapa (Maslina, Kampanel), a 2013. godine je kao solist i prvi tenor “Klape s mora” predstavljao Hrvatsku na Eurosongu s pjesmom “Mižerja”.

Nakon Eurovizije kreće njegova samostalna glazbena priča, koja je vezana uz dalmatinski pop zvuk, ali i uz prizvuke opernog pjevanja jer je Marko za vrijeme studija u Zagrebu pohađao satove pjevanja kod tenora Stojana Stojanova Gančeva, nekadašnjeg prvaka zagrebačke opere, koji mu je predviđao blistavu opernu karijeru, ali Marku je u srcu ipak bila dalmatinska pisma.

Prvi veliki uspjeh bilo je osvajanje Grand prix-a na Splitskom festivalu 2014. godine s pjesmom “Devet slova jedne riči” uz Alena Nižetića i Duju Cocu, a nakon toga uslijedile su uspješnice “Dalmatinska vilo” i obrada pjesme Vinka Coce “Zlato moje”.

U ljeto 2015. godine s pjesmom “Oće duša vanka tila” Marko osvaja 2. nagradu publike na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku, a pjesmom “Srce južnjačko” najavljuje svoj debitantski album “Dalmatinska vilo” koji je puna tri mjeseca bio jedan od najprodavanijih albuma u Hrvatskoj.

Ljeto 2016. obilježile su dvije stvari – Turneja “Zvuci Mediterana” s više od 40 samostalnih koncerata među kojima i spektakularni nastupi u Mariboru u dvorani Lent, u Rijeci na Trsatskoj Gradini, u Trogiru u Kuli Kamerlengo, u Solinu na Gradini itd. te pobjeda na Festivalu dalmatinske Šansone u Šibeniku s pjesmom “Samo ti si”.

Krajem godine snimljen je duet s istinskom legendom, Oliverom Dragojevićem “Samo s tobom sam upoznao ljubav” koji je u kratko vrijeme postao omiljena pjesma mladenaca za prvi ples.

Najveći festivalski uspjeh dolazi 2017. godine na Splitskom festivalu gdje s pjesmom “Ka’ dica” osvaja Grand prix, a sa Četiri tenora osvaja 1. nagradu publike na jubilarnoj 20. Dalmatinskoj šansoni u Šibeniku. Ovu godinu završava uspješno, održavši u njoj 100-tinjak koncerata.

U ožujku 2018. održao je svoj prvi samostalni koncert u prestižnoj koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu, koji je bio rasprodan čak 12 dana unaprijed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *