usce-neretve-dan-planeta-zemlje
Hrvatska Izdvojeno Lifestyle Lokalne vijesti Metković Video Vijesti Zanimljivosti

FOTO: Dan planeta zemlje u Dolini Neretve

Na današnji je dan, prije 50 godina, prvi put obilježen Dan planeta zemlje. Ove godine kao da ga  imamo pojačanu potrebu slaviti. Zadnjih nekoliko tjedana bili smo zatvoreni u svojim domovima, nedostajao nam je svježi zrak, cvrkut ptica i svi oni zvukovi, mirisi i osjećaji koje sa sobom nosi jednostavni piknik ili šetnja prirodom. U takvim uvjetima bilo je teško ne osjećati veliku prazninu i nepovezanost s onim čega smo dio – s našim planetom.

Budući da je na snazi strategija popuštanja mjera zbog epidemije izazvane koronavirusom i da nam je kretanje van gradova napokon u maloj mjeri dopušteno, uputili smo se na naše predivno Ušće Neretve kako bismo vam donijeli barem djelić mira i ljepote, djelić veze s prirodom.

autor: Mihovil Ilić

Ove godine Dan planeta zemlje obilježava se pod temom borbe protiv klimatskih promjena. S ciljem čuvanja onoga što imamo, pokušajmo misliti na naš planet svaki, a ne samo jedan dan u godini. Kada je vani sunčano, prošetajmo ili se provozajmo biciklom do odredišta. Kada kupujemo namirnice, izbjegavajmo plastičnu ambalažu i vrećice. Kada boravimo u prirodi, ne ostavljajmo otpad za sobom. Ako vidimo pauka u sobi, iznesimo ga – nemojmo ga ubiti. Sve su to mali znakovi pažnje koji nas ne koštaju ništa, a znače puno našem planetu i prirodi koji svakodnevno brinu za nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *