PeljeskiMost
Lokalne vijesti

Gradnju Pelješkog mosta sad se može pratiti iz cijelog svijeta

Zanima vas kako napreduju radovi i kakvo je danas stanje na gradilištu Pelješkog mosta, a po ovoj vrućini vam se jednostavno ne da voziti, recimo, do Komarne samo da provjerite kakvo je stanje? Odnedavno pogled na to možete baciti iz bilo kojeg dijela Hrvatske, ali i svijeta putem web-platforme povezanahrvatska.eu, piše Večernji list.

Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je tu stranicu kako bi informiralo javnost o napretku ugovorenih projekata sufinanciranih EU sredstvima, a na najvažnijim od tih gradilišta postavljene su kamere preko kojih se može pratiti svakodnevni napredak i aktualno stanje radova na njima. Usto, svaki dan se objavljuju i nove fotografije.

Ukupno je postavljeno jedanaest kamera na pet gradilišta. Gradnju Pelješkog mosta pokrivaju dvije kamere, jedna s kopna, druga s poluotoka, a isto toliko ih je postavljeno na pristupnim cestama. Na gradilištu pruge od Dugog Sela do Križevaca postavljene su tri kamere, a na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Brajdica dvije. Trajektna luka Tkon i zapadni dio luke Cres snima po jedna kamera.

I meteorološka stanica

Na web-stranicu slikovni i videosadržaj s gradilišta stiže s pokretnih kamera stacionarnog autonomnog sustava nadzora, koje imaju mogućnost nadzora širokog područja gradilišta, putem okretno nagibnog kretanja i zoom funkcionalnosti kamere. A kako bi se osigurali što atraktivniji kadrovi, navode u Ministarstvu, implementiran je potpuno autonoman sustav nadzora, koji ne zahtijeva nikakvu žičnu infrastrukturu za komunikaciju i napajanje, nego koristi solarnu energiju za napajanje te bežičnu telekomunikacijsku infrastrukturu (3G/4G mobilnu mrežu) za prijenos podataka na centralni aplikativni servis.

Usto, na posebno atraktivnim lokacijama poput Pelješkog mosta i luke Tkon instalirana je i meteorološka stanica, putem koje se osiguravaju podaci o vremenskim uvjetima – temperatura, vlažnost i tlak zraka, brzina i smjer vjetra, oborine.

U Ministarstvu navode da je ugovor za ovaj projekt vrijedan 8,1 milijuna kuna i da je financiran sredstvima EU u okviru tehničke pomoći OPKK 2014.-2020 te CEF-a. 

Kako napreduju radovi na Peješkom mostu pogledajte ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *