Hrvatska Magazin Županija

Hrvatska pri vrhu Europe po čistoći vode u kupalištima

Kvaliteta vode u europskim kupalištima iznimno je visoka i više od 85 posto dobilo je ocjenu “izvrstan”, uključujući njih čak 94,4 posto u Hrvatskoj, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Komisija i Europska agencija za okoliš svake godine uoči početka ljetnih godišnjih odmora objavljuju izvješće o čistoći vode za kupanje. Njime je obuhvaćeno 21.831 kupalište u 28 zemalja članica te 300 kupališta u Albaniji i Švicarskoj.

Broj kupališta koja su zadovoljila najstrože standarde kvalitete i dobila ocjenu “izvrstan” lagano je porastao, s 85,0 posto u 2017. na 85,1 posto prošle godine.

Uzmu li se u obzir i kupališta koja su zadovoljila minimalne uvjete za ocjenu “zadovoljavajuće kvalitete”, slika je nešto drugačija. Takvih je kupališta 2017. bilo 96 posto  a 2018. nešto manje, 95,4 posto. 

Najviše kupališta s izvrsnom kvalitetom vode je na Cipru 99,1 posto, Malti 98,9, Austriji 97,3 posto, Grčkoj 97 posto i Hrvatskoj 94,4 posto.

U svim prijavljenim kupalištima na Cipru, u Grčkoj, Latviji, Luksemburgu, Malti, Rumunjskoj i Sloveniji kvaliteta vode 2018. ocijenjena je barem “zadovoljavajućom“.

“Jučer smo obilježili Svjetski dan okoliša. Pred nama su brojni izazovi i upravo zato je važno da se prisjetimo uspješnih priča iz Europske unije na temu ekologije”, izjavio je europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella.

“Kvaliteta europskih kupališta jedna je od takvih priča koja je svima bliska. Ispitivanjem, izvješćivanjem, praćenjem i razmjenom stručnog znanja nastojimo poboljšati kvalitetu naših omiljenih kupališta”, dodao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *