Hrvatska Vijesti

Hrvatska traži borbene avione; pregovori sa Švedskom i SAD-om

Delegaciju iz Švedske vodila je osoba iz FMV-a, državnog poduzeća koje vodi poslove oko izvoza oružja.

Hrvatska Vlada tijekom 2019. godine pokušat će definirati drugi pokušaj nabavke borbene eskadrile zrakoplova. Od toga plana, bez obzira na propast posla s Izraelom i nabavke F16 Baraka, u Hrvatskoj ne odustaju.

Kako piše Večernji list, nakon što se prije mjesec dana iz SAD-a vratila hrvatska vojna delegacija s inicijalnih razgovora oko eskadrile, 8. svibnja u MORH-u je održan isti, inicijalni sastanak sa Šveđanima, na kojima je “reaktiviran” interes Hrvata za nabavku JAS-39 Gripen.

Delegaciju u SAD vodio je načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov, dok je za užu temu o ratnom zrakoplovstvu bio zadužen kontraadmiral Robert Hranj, inače direktor Glavnog stožera OSRH. Jedino što se u MORH-u nakon posjeta SAD-u moglo saznati je da američka strana Hrvatskoj tom prilikom nije dostavila nikakvu ponudu za nabavu aviona. Što se Šveđana tiče, oni su pokazali veće ambicije. Kako se hrvatska strana iz SAD-a vratila vidno razočarana, a čak se moglo čuti da su Amerikanci bili u čudu kada su shvatili da Hrvatska i dalje ima čvrstu namjeru nabaviti borbenu eskadrilu, u MORH-u su sastanku sa Šveđanima dali važnost.

Delegaciju iz Švedske vodila je osoba iz FMV-a, državnog poduzeća koje vodi poslove oko izvoza oružja. Uz nju je bio i predstavnik SAAB-a, proizvođača JAS-39 Gripena. U MORH-u ih je dočekala hrvatska delegacija od 10-ak osoba predvođenih kontraadmiralom Hranjom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *