novac-pare-euri-krađa-banka
Hrvatska

Hrvatska ulazi u ERM II, jesmo li spremni za uvođenje eura?

Hrvatska ulazi u ERM II (engl. exchange rate mechanism) što predstavlja prijelazno razdoblje između ulaska u monetarnu uniju, laički rečeno eurozonu. Službeno dakle započinjemo s pripremnom fazom prije uvođenja eura.

HNB kao nadležna institucija tečaj kune drži godinama stabilno još od ratnih vremena kada smo se suočili s rekordnom inflacijom (od preko 1000%). Ulaskom u tečajni mehanizam obvezujemo se fiksirati tečaj na određenu granicu. Kažu već da će biti 1€=7.53 HRK po srednjem tečaju, a ERM II dopušta odstupanje plus-minus 15 %.

Da bi prihvatili euro postoje tzv. kriteriji iz Maastrichta koji se s makroekonomskom aspekta odnose na usklađenost fiskalne i monetarne politike. Laički: usklađenost vlasti s narodnom/centralnom bankom rukama vlasti fiskalna (porezna politika), a u rukama centralne banke (u našem slučaju HNB) je monetarna politika. Konkretno, gleda se udjel javnog duga u BDP-u, udio vanjskog duga u BDP-u, stabilnost cijena, stabilnost javnih financija i dugoročne kamatne stope.

Od 2014. ili 2015. kada smo ispunjavali svega jedan kriterij, Hrvatska je sada u vrlo dobrom stanju jer ispunjava skoro sve ili je blizu ispunjena istih. Laicima u makroekonomiji može zvučati čudno, ali RH je zapravo u vrlo povoljnom položaju po tom pitanju.

Primjerice, Grčka i Španjolska su bile jedne od osnivača Europske ekonomske zajednice te su samo zbog te činjenice primljene u eurozonu (uvele euro), a da pritom nisu ispunjavale niti jedan kriterij. Zato im se dogodio državni bankrot pa ih se moralo spašavati preko MMF-a. To je zapravo jedini realni i stvarni razlog državnog bankrota u tim zemljama za vrijeme posljednje velike financijske krize.

Hrvatska je prema svim pokazateljima u dobroj situaciji te takvih problema ne bi trebalo biti. Negativna strana jest svakako gubitak monetarne neovisnosti jer više neće biti hrvatske kune, ali teoretski bi uvođenje eura moglo privući strane investitore pod pretpostavkom da će životni standard nastaviti rasti.

Pred narodom je svakako “tečajni mehanizam” i faza prilagodbe u kojoj se obični čovjek može nadati da će adaptacija proći bezbolno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *