Kako funkcionira franšiza? - NaronaNews
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lifestyle

Kako funkcionira franšiza?

potpore-hzz-poduzetnicima

Riječ franšiza danas je dio rječnika svakog poduzetnika i poslovni koncept koji se proširio po više-manje svim tržištima, od maloprodaje pa sve do sporta. Milijuni ljudi diljem svijeta zaposleni su u franšizama, a mnogi se svakodnevno odlučuju i uložiti u franšize na višoj ili nižoj razini. Pojedine franšize postale su vrijedne desetke milijardi dolara i poznate u svakom kutku svijeta.

Postavlja se pitanje – zašto?

Što je to što sve te ljude privlači da ulože svoje vrijeme i novac i kako uopće funkcionira jedna prosječna franšiza? U čemu je tajna uspjeha ovog koncepta? Stvari su zapravo prilično jednostavne, pa dopustite da vam ih malo približimo. 

Struktura franšize

Dakle, franšize se šire preko franšizera, tj. pojedinaca ili tvrtki koje franšizama plaćaju tantijeme kako bi mogli koristiti njihov brend i sve vezano uz to. Drugim riječima, franšizeri vide snagu koncepta i brenda franšize kao nešto što se isplati kopirati i u to kopiranje onda ulažu novac. To znači da moraju poslovati u skladu s pravilima franšize, ali zahvaljujući uhodanom i kvalitetnom sustavu, mogu očekivati da će im se uloženi novac vratiti. 

Na ovaj način franšiza dobiva nove poslovnice bez zapošljavanja novih zaposlenika, ulaganja u nekretnine i drugih troškova – to je sve prepušteno franšizerima, a tantijemi osiguravaju nesmetan priljev kapitala. Postoji jasna hijerarhija u kojoj krovna franšiza preko franšizera dopire do svakog kutka na tržištu.

Prednosti franšiziranja

Ovaj model ima mnogobrojne prednosti za sve uključene strane. Osim štednje kod zapošljavanja novih zaposlenika, franšiza na ovaj način može brzo rasti i razvijati se, posebice ako je cilj osvojiti tržište u drugoj državi putem master franšiziranja. Na taj način se puno brže može pristupiti lokalnoj zajednici i puno lakše prilagoditi uvjetima na novom tržištu.

S druge strane, franšizeri dobivaju pristup snažnom brendu i poslovnom modelu koji je već vrlo dobro razrađen i koji dokazano daje rezultate. Uz to franšiza će franšizeru vjerojatno omogućiti obuku i biti na usluzi za sva pitanja oko poslovanja. Stvari su posložene i jasno propisane, a na franšizeru je samo da prati upute. Sve uključene strane rade zajedno kako bi se povećala vrijednost brenda na dobrobit svih dionika i nije nerealno očekivati da franšizer povrati svoju investiciju za pet godina ili čak i manje.

Kako postati dio svijeta franšiza?

Kao što smo već rekli, franšize su prisutne u cijelom svijetu u svim industrijama, a to znači da i vi i vaša tvrtka vjerojatno imate sve što je potrebno da postanete franšiza. Isto tako, vrlo je lako uložiti u već postojeće franšize i postati franšizer ako procijenite da u vašoj okolici za to ima potencijala.

Konzultantske tvrtke, poput tvrtke CFCG, koje se bave upravo franšizama pomoći će vam da vašu tvrtku brzo i jednostavno pretvorite u franšizu i počnete osvajati strana tržišta. Također, ovakve tvrtke mogu vas spojiti s pojedinim franšizama i pomoći vam da postanete njihov franšizer, što može biti sjajna prilika za razvoj vlastitog posla. Ulaganje u franšizu zbog toga lako može biti najbolja poslovna odluka koju ste ikad donijeli.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slične teme

Lifestyle

U hrvatskom jeziku postoji riječ sntntn

Sticky Post

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5794. Među njima...

Dubrovačko-neretvanska županija

Ukoliko se nastavi, stožer razmatra neretvansko zatvaranje....

Sticky Post

S obzirom da se polako približavamo lokalnim izborima, a predizborne kampanje se lagano pripremaju, pripremili smo anketu koja se tiče kandidature za mjesto Dubrovačko-neretvanskog...

Hrvatska

Analiziramo ima li zatvaranje smisla ?