Kako se riješiti glavobolje ? - NaronaNews
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lifestyle

Kako se riješiti glavobolje ?

Bez tableta ili nekom drugom metodom?

kako-se-riješiti-glavobolje

Mnogi se pitaju unatoč modernoj tehnologiji i medicini kako se riješiti glavobolje. Bilo da je riječ u trudnoći ili kada nastupi mamurluk, postoje mnoge metode koje mogu biti od pomoći. Migrena je svakodnevna pojava te u mnogim slučajevima ni tablete na bazi paracetamola i raznih “bol-blokatora” nisu od pomoći.

Postoje razne metode i situacije, a dosta često može varirati od slučaja do slučaja, odnosno od osobe do osobe, što zapravo i nisu neke nove vijesti.

Kako se riješiti glavobolje bez lijekova – prirodnim putem

Prehrana je najadekvatnija metoda za rješavanje ovog problema. Balansirani jelovnik s puno voća, povrća, odnosno boja je ono što bi vam moglo biti od pomoći. Dobar izbor laganih ugljikohidrata u kombinaciji s bijelim mesom kao što su pileća ili pureća prsa bi mogao biti vaš novi obvezni jelovnik. Osim što pomaže kod glavobolje radi se o superzdravom obrok koji pomaže i prilikom reguliranja tjelesne težine.

U razgovoru s renomiranim liječnicima koji su za naš portal otkrili da je jako važno ostati hidriran tijekom cijeloga dana. Uvriježeno je mišljenje kako je osam čaša vode dnevno optimum kako bi se zadovoljile potrebe ljudskog tijela. Ukoliko ste sportaš ili ste dosta fizički aktivni, tada nutricionisti preporučuju dodatni unos tekućine.

Hidracija je jako važna i ona dokazano pomaže prilikom glavobolje. Po pitanju prehrane je također važno istaknuti kako se neke namirnice, zbog svog sastava, moraju izbaciti ili im se unos mora drastično smanjiti. To se poprilično odnosi na unos začinjene hrane ili raznoraznih salama koje su prepune nitrata koji dokazano uzrokuju migrene. Bilo je slučajeva kod određenih ženskih osoba gdje su migrene skoro nestale nakon što su regulirale prehranu bez takvih namirnica i niza “teške”, prerađene hrane.

glavobolja-lijekovi

Namirnice protiv glavobolje

Zdravim namirnicama se možete riješiti glavobolje. Uravnotežena prehrana je ključ zdravlja i predstavlja svojevrsni eliksir dugovječnosti.

Najbolje namirnice koje mogu pomoći su:

  • zeleno lisnato povrće
  • riba
  • orašasti plodovi
  • sjemenke
  • jaja
  • cjelovite žitarice

Zeleno lisnato povrće može biti možda i najkorisnija namirnica s obzirom da je bogata vitaminima B2 i B6 te sadrži i riboflavin te omega-3 masne kiseline koje se nalaze i u ribi. Jedno američko istraživanje je dokazalo da povećan unos omega-3 masnih kiselina smanjuje pojavu glavobolja kod ispitanika.

Orašasti plodovi i sjemenke također mogu biti od pomoći, osim što su prezentirane u javnosti kao vrsta zdravih grickalica te su sinonim za zdrave masti. Bademi, lješnaci i slične namirnice sadrže veće količine magnezija koji se također pokazao učinkovitim protiv glavobolje.

Jaja su možda i najkvalitetniji izvor proteina te također sadrže riboflavin zbog vitamina B2. Cjelovite žitarice pomažu jer se radi o složenim ugljikohidratima koji pomažu u regulaciji razine šećera u krvi. Dokazano je da niska razina glukoze u krvi dovodi do velikih migrena. Pod cjelovite žitarice spadaju kvinoja, ječam, zob i heljda.

Lijekovi

Lijekovi bazirani na paracetamolu u nekim slučajevima mogu pomoći kod glavobolje iako se preporuča strogo držanje preporuka ljekarnika ili liječnika. U težim slučajevima se koriste tzv. ergot-alkaloidi, specifični lijekovi. Zbog načina korištenja preporuča se često korištenje šumećih tableta te liječenja na takav način.

U slučaju učestalih migrena postoje i lijekovi koji sprječavaju njihovu pojavu, no to su jako iznimne situacije.

Kutak za mame

Glavobolja kod djece

Mnoge mame, posebice s prvim djetetom, se brinu kako izliječiti glavobolju kod djece. Naravno, uvijek postoje “ljekarnička” rješenja s određenim tabletama koje su specijalizirane za dječji organizam pa su “slabije gramaže”. U ovim situacijama pomaže kvalitetan san, zdravija prehrana i navikavanje djece na istu, što svakako preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a u nekim slučajevima su se toplo-hladni oblozi pokazali učinkovitima.

Glavobolja u trudnoći

Migrena i sve vrste glavobolje jedna su od pojava tijekom trudnoće. No, buduće mame po tom pitanju ne trebaju brinuti zbog učestalosti i bezopasnosti takve pojave. Ipak postoje i situacije gdje može biti indirektni simptom za što je uvijek najbolje otići na pregled kod vašeg ginekologa ukoliko sumnjate na neke druge probleme. Međutim treba naglasiti kako glavobolja ne utječe na ishod trudnoće.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slične teme

Hrvatska

Analiziramo ima li zatvaranje smisla ?

Sport

Metkovac napravio značajan iskorak u karijeri.

Dubrovačko-neretvanska županija

Već dulje vrijeme smo upoznati s ovom situacijom, ali već su se neki mediji raspisali o tome pa smo i mi odlučili “obavijestiti javnost”....

Sticky Post

Bruno Petković se dotaknuo i svojih početaka u Metkoviću

Sport

Povratak u elitu za Hodžića

Sticky Post

Poštovani čitatelji, u tijeku je ekspresni redizajn naše webstranice. Uskoro smo ponovno s vama – trenutno radimo na popunjavanju sadržaja!

Lifestyle

Sa zadnjim danom ožujka u Hrvatskoj je pokrenut novi besplatni online oglasnik za pronalazak posla. U nepredvidivo doba pandemije koronavirusa javila se sve veća...