Hrvatska Izdvojeno Koronavirus Vijesti Zanimljivosti

Kamo, kada i po kojim uvjetima mogu putovati Hrvati?

U Hrvatsku bez ograničenja mogu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske, no dok Austrijanci mogu u Hrvatsku, Hrvati ne mogu u Austriju. Odgovore na pitanja kamo, kada i po kojim uvjetima Hrvati mogu putovati u inozemstvo doznajemo od portala Dnevnik.hr.

1. Bosna i Hercegovina

U Bosnu i Hercegovinu od 1. lipnja mogu državljani svih susjednih zemalja pa i Hrvati, i to bez ograničenja.

2. Republika Srbija

Otputivati u Srbiju možete već sada, bez ograničenja – za ulazak više nije potreban test na koronavirus, kao ni samoizolacija.

3. Crna Gora

Za razliku od Srbije, u Crnu Goru još ne možemo. Moći ćemo od ponedjeljka, 1. lipnja. U Crnu Goru neće moći Srbi što trenutačno stvara političke trzavice između tih dviju zemalja.

4. Mađarska

U Mađarskoj je pak i nadalje na snazi odluka kojom se zabranjuje ulazak svim stranim državljanima, pa tako i Hrvatima koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak. Iznimke se odnose na one koji imaju prebivalište u pograničnom području u krugu od 30 kilometara od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem na tom području.

5. Slovenija

U Sloveniju Hrvati mogu bez posebnih uvjeta, osim onih koji imaju simptome zaraze koronavirusom. Na ulazu se preporučuje pridržavanje svih uobičajenih epidemioloških mjera.

6. Italija

U Italiju, koja je u Europi bila epicentar zaraze, moći će se od 3. lipnja. No, na snazi će biti obavezna samoizolacija od 14 dana, a bit će i ograničen ulazak u neke regije. Zasad nije propisano u koje, no pretpostavlja se da će to biti Lombardija i druge regije s najvećim brojem zaraženih.

7. Austrija

Dok Austrijanci mogu u Hrvatsku, Hrvati u Austriju zasad još ne mogu bez ograničenja. U tu se zemlju može samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od četiri dana te je izdan na njemačkom ili engleskom. Bez testa mogu oni koji tamo imaju prijavljen boravak ili prebivalište no morat će proći režim 14-dnevne samoizolacije.

8. Švicarska

U Švicarsku se može samo s važnim osobnim razlozima, tranzit je slobodan. U toj zemlji treća faza popuštanja mjera slijedi tek 8. lipnja, a otvaranje granica očekuje se tjedan dana poslije – 15. lipnja.

9. Njemačka

Od 15. lipnja bi se trebala otvoriti i granica za europske državljane i u Njemačkoj.

10. Češka

Češki turisti već su na hrvatskoj obali. No Hrvati u Prag ili neki drugi češki grad bez važećeg testa za koronavirus mogu tek od 13. lipnja. Izuzete su izvanredne i hitne situacije.

11. Slovačka

U Slovačku je dopušten ulazak samo osobama koje imaju stalni ili privremeni boravak u toj republici, uz obveznu samoizolaciju od 14 dana. 

12. Velika Britanija

U Veliku Britaniju moći će se od 8. lipnja, ali uz obaveznu 14-todnevnu samoizolaciju. Potrebno je i pristati na praćenje putem mobilne aplikacije. Kazne za kršenje izolacije kreću od tisuću funti na više.

13. Nizozemska

Za kraj, Nizozemska – primjer zemlje koja je za sve državljane Europske unije, pa tako i za Hrvate, otvorila svoje granice. Ako ste oduvijek željeli otputivati upravo u Nizozemsku, sada to možete, bez ikakvih ograničenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *