Vijesti Zanimljivosti

Kojom će trasom autocesta od Počitelja prema granici Crne Gore?

U Mostaru je jučer održana prezentacija projekta “Izrada studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu” (Počitelj – Neum – Trebinje – granica s Crnom Gorom) s vizualizacijom idejnog rješenja trase.
Prezentacija je održana u organizaciji Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a predstavljeno je pet verzija trase autoputa, piše dnevnik.ba.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je na početku prezentacije istaknuo da je Jadransko-jonska autocesta za Bosnu i Hercegovinu jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata koji istodobno ima i regionalnu važnost.

Naime, Jadransko-jonska autocesta je dio istoimenog koridora sveukupne dužine oko 1.110 km koji prolazi kroz sedam zemalja: kreće od Trsta u Italiji, prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u Luci Igumenica u Grčkoj. Kroz Bosnu i Hercegovinu je predviđen prolazak trase u dužini od oko 7 km i ista se u definiranoj spojnoj točki Aranđelovo/Nudo spaja s Crnom Gorom.

“Mi u Bosni i Hercegovini želimo da Jadransko-jonska autocesta prolazi kroz BiH i da dužina trase autoceste bude oko 110 kilometara, te da se kreće od Počitelja, gdje bi bilo čvorište s Koridorom 5C, pa preko dijelova općina Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne točke s Crnom Gorom na Aranđeleovo/Nudo. Prolazak ove autoceste kroz dijelove navedenih općina bi znatno utjecao na gospodarski razvoj toga dijela BiH te povezanost regije i cijele Bosne i Hercegovine sa zapadnom i jugoistočnom Europom i Azijom“, naglasio je zamjenik Dalipagić, a piše dnevnik.ba.

Vrijednost ugovora za izradu ovog projekta iznosila je 4.289.220 KM s PDV-om, a rok završetka je bio 18 mjeseci. Izradu studijske dokumentacije radile su tvrtke IPSA Sarajevo i IG Banja Luka, a podizvođači su bili Integra Mostar i EKO plan Mostar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *