Dubrovnik Vijesti Županija

Konferencija projekta READINESS

U Dubrovniku je danas održana završna konferencija za novinare projekta READINESS. Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo rekao je ovom prilikom kako je suradnja projektnih partnera započela na projektu HOLISTIC koji je je financiran iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.

”Dosada je kroz nekoliko projekata nabavljena vrlo vrijedna vatrogasna oprema, prvi vatrogasni brod, postavljen je video nadzor, a s ovim projektom nabavljena je vrlo vrijedna specijalizirana oprema za spašavanje iz ruševina. Također, osposobljeno je 50 pripadnika vatrogasnih postrojbi za rad na zahtjevnim intervencijama, a napravljena su i seizmološka mjerenja za 50-ak zgrada na našem području”, rekao je žamjenik Cebalo.

Nicola Pavone, voditelj Službe za razvoj i istraživanja Regije Molise istaknuo je kako su opasnosti od požara i potresa velike brige za Italiju jer zbog takvih katastrofa periodično bude kako materijalnih tako i ljudskih žrtava.

Ovo iskustvo je bilo pozitivno, a kroz njega se utvrdila sudarnja institucija na Jadranu. Posebno smo obratili pažnju na obuku civilne zaštite. Mjerenja su napravljena na zgradama od javnog interesa, a paralelno smo provodili kampanje podizanja svijesti prema građanima, ali i u školama”, rekao je Pavone.

Voditelj projekta READINESS za Županiju Mato Tomljanović zahvalio se projektnim partnerima na suradnji te izrazio nadu u zajednički rad na nekim budućim projektima.

Suradnja među partnerima na projektu READINESS počela je za vrijeme realizacije jednog drugog zajedničkog projekta – HOLISTIC koji se sufinancirao iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Teme i jednog i drugog projekta značajne su za hrvatske i talijanske regije koje, osim gospodarskih, kulturnih i društvenih interesa, vežu i interesi upravo u pitanju sigurnosti i civilne zaštite jer su nam i rizici koji prijete jednaki: požar i potres. Projekt READINESS počeo je 2018. godine, a završava koncem ovoga mjeseca.

Projekt READINESS ukupno je vrijedan oko osam milijuna i 900 tisuća kuna, a u njegovoj provedbi, osim Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Fruili-Venezia-Giulia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *