koronavirus-kina-korona-vijesti
Hrvatska Vijesti

Korona vijesti: Ustavni sud uskoro donosi važnu odluku

Korona vijesti: Ustavni sud intenzivno radi na rješavanju predmeta koji se tiču odnosa države prema “koronavirusu” i prva odluka mogla bi biti objavljena najranije za petnaestak dana, a u svakom slučaju do kraja rujna, piše u petak Večernji list.

Korona – utjecaj na hrvatsku javnost

Prvo će se donijeti odluka o najvećem prijeporu, je li se običnim zakonom moglo ovlastiti Stožer da donosi mjere ili je trebalo primijeniti članak 17. Ustava, pa je o tomu trebala odlučiti dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru.

U potonjem slučaju, Stožer više ne bi mogao donositi mjere, a o aktualnima bi trebao odlučiti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom. Ako je netko prekršajno (za kazneni slučaj nismo čuli) osuđen, imao bi pravo tražiti poništenje odluke te povrat novčane kazne. A moglo bi se postaviti i pitanje naknade štete u poslovanju, i to u roku od šest mjeseci od odluke Ustavnog suda.

Kad bi Ustavni sud odlučio u prilog stavu o dvotrećinskoj većini potrebnoj za donošenje protuepidemijskih mjera, Hrvatski sabor bi u tom slučaju, prema mišljenju nekih, odlučivao o svakoj pojedinoj mjeri, a ne bi jednom odlukom postavio okvir za sva moguća ograničenja.

Ali, što ako se dvotrećinska većina ne postigne ili ako se danima pa i tjednima traže kompromisna rješenja. Tada bismo postali prva zemlja bez epidemioloških mjera te bi se postavilo pitanje odgovornosti za narušavanje zdravlja i života ne samo zaraženih nego i svih onih koji bi ostali bez zdravstvene skrbi zbog opterećenosti zdravstvenog sustava s bolesnima od COVID-19, donosi Večernji list. (Hina)