koronavirus-mitovi-lijek-simptomi-cjepivo
Hrvatska Koronavirus Magazin Zanimljivosti

Najpoznatiji mitovi o koronavirusu; Simptomi i lijek

Koronavirus se širi diljem Zemlje i za sada nema djelotvornog lijeka niti je sigurno kako provesti liječenje, kao ni 100 posto djelotvorne prevencije.. Međutim, zahvaljujući internetu, isplivali su razni savjeti poznatih i nepoznatih influencera o tome kako ga pobijediti te se provjereno zaštiti od njega. Pregledali smo što se nudi na tom polju te vam donosimo nekoliko najpoznatijih mitova o koronavirusu koji se šire internetom, ali koji su samo to – mitovi – i ništa više!

Češnjak kao superlijek protiv koronavirusa

Zna se da zdrava prehrana povećava imunitet i zdravlje općenito, međutim nema pouzdanog dokaza da jedenje određenih namirnica, u ovom slučaju, češnjaka pobjeđuje koronavirus. Dakako, češnjak je dobar za zdravlje općenito, ali također ne treba pretjerivati u njemu s nadom da će vas zaštititi od novog virusa. Prijavljen je slučaj jedne žene iz Kine koja je odjednom pojela kilogram i pol češnjaka s nadom da će se tako zaštiti, ali na kraju je završila u bolnici zbog velikog nadražaja grla ovom namirnicom.

‘Čudotvorni minerali’ pouzdano štite

Mnogi influenceri, a neki od njih imaju na tisuće sljedbenika, na svojim društvenim mrežama tvrde kako postoje čudotvorni minerali pod nazivom MMS koji pouzdano pobjeđuju koronavirus. Jedan influencer otišao je toliko daleko da je na svojoj društvenoj mreži objavio kako ovi čudotvorni minerali dokazano pobjeđuju i tumor i koronavirus. Najžalosnije od svega jest što ovaj dodatak prehrani sadrži izbjeljivač te su ga mnoge države stavile na popis potencijalno opasnih tvari.

Domaći gel za sterilizaciju ruku

Pranje ruku važno je u ovakvim situacijama kada se čini da bolest vreba iza svake kvake na vratima pa se tako internetom šire recepti za domaći sterilizator ruku budući da je u nekim državama potražnja za kupovnim dovela do toga da ih je nemoguće naći na policama. Važan sastojak kod ovih proizvoda je upravo udio alkohola koji učinkovito ubija bakterije, ali i druge kemikalije koje se dodaju, a kada se sredstvo pravi kod kuće teško je to postići jer primjerice i najjača votka ima do 40 posto alkohola. Umjesto toga bolje je koristiti bilo koje sredstvo za pranje koje vam je dostupno.

Koloidno srebro kao spas

U jednom američkom TV showu voditelj je preporučio tekuće srebro ili još poznato kao koloidno srebro za obranu od virusa, odnosno naveo je kako ova tekućina ubija COVID-19 ni manje ni više već u roku 12 sati. Ovaj savjet posebno je popularan u grupama na Facebooku koje su sumnjičave prema modernoj medicini. No, stručnjaci savjetuju kako treba biti oprezan jer do sada nije dokazano da tekuće srebro ima bilo kakve dobrobiti za ljudski organizam budući se, za razliku od cinka ili željeza, radi o metalu koji nema određenu funkciju u tijelu. Naprotiv, pretjerano korištenje može imati loš utjecaj na bubrege.

Pijte vodu svakih 15 minuta

Internetom kola mit koji se opisuje kao savjet japanskog liječnika da je potrebno piti vodu svakih 15 minuta kako bi se isprao virus iz tijela. Međutim, koronavirus, između ostalih načina, može doći udisanjem u naše tijelo te se odmah raširi i bilo kakvo ispiranje nema baš nikakvog učinka.

Ne jedite sladoled i budite na jako toplom mjestu

Postoje razne verzije ovog savjeta – od toga da u prostoriji treba podići temperaturu do maksimuma pa do uživanja u veoma vrućim kupkama. Neki savjetuju i često korištenje sušila za kosu jer sve to dokazano ubija COVID-19. Postoji i objava koja  se širi internetom, a kaže kako UNICEF savjetuje da treba što više boraviti na suncu i izbjegavati sladoled kako bi se zaštitili od koronavirusa (trebamo li dodati da se službeni UNICEF ogradio od ovoga?). No, da bi se ovaj virus ubio potrebna je temperatura od barem 60 stupnjeva Celzijeva što je mnogo više od bilo koje kupke, saune ili boravka na suncu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *