Hrvatska Vijesti Zanimljivosti

Krajem rujna u blokadi gotovo 19.000 poslovnih subjekata

Prema podacima Financijske agencije (Fina), na kraju rujna ove godine u blokadi je bilo 18.189 poslovnih subjekata s ukupnim dugom od 5,96 milijardi kuna, pri čemu i dalje dominiraju dugotrajne blokade, kako po broju, tako i po iznosu.

Podaci Fine pokazuju i da gotovo 60 posto blokiranih poslovnih subjekata ili njih 10.823 nema ni jednog zaposlenog, a na njih se odnosi 64,5 posto iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

U blokadi je krajem rujna bilo i 10.638 fizičkih osoba, odnosno obrtnika, sa 5.704 zaposlenih, a njihove su nepodmirene obveze iznosile 1,46 milijardi kuna.

“Za očekivati je da će se zahvaljujući poduzetim mjerama propisanim Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Ovršnim zakonom, Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Stečajnim zakonom koji je u primjeni od 1. rujna 2015. te postupcima brisanja trgovačkih društava, u narednim mjesecima, broj blokiranih pravnih osoba i iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata i dalje postupno smanjivati”, ističu iz Fine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *