Hrvatska

Krši protokol: Milanović prvi predsjednik u povijesti koji neće biti na konstituiranju Sabora

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće u srijedu doći na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskoga sabora, potvrđeno je Hini u nedjelju iz Ureda predsjednika.

Donošenjem Odluke o sazivanju prve sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Republike je ispunio svoju Ustavom predviđenu ulogu – poručuju s Pantovčaka.

Zbog epidemijskih okolnosti na konstituirajuću sjednicu bili su pozvani samo predsjednik Republike, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji je ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, ali je Milanović odlučio zaobići protokol i ne pojaviti se u Saboru.

Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i šefica protokola predsjednika Republike, kaže kako je točno da su svi dosadašnji predsjednici prisustvovali konstituirajućoj sjednici Sabora, te da je ovaj potez predsjednika svakako neuobičajen.

To je jedan svečan, ceremonijalni čin gdje se priliči nazočnost predsjednika Republike. On dosta tih ceremonijalnih stvari neće prakticirati, nema propisa da treba biti prisutan, to je na volju, ali svakako da je to neuobičajeno. Bit će takvih neuobičajenih poteza još – kaže Privora.

Prije same sjednice, u ponedjeljak će novi-stari predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić održati sastanak u Saboru s predstavnicima oporbe kako bi se dogovorili oko njihovih prijedloga za dva potpredsjednika Sabora i potpredsjednike i članove saborskih odbora koji će se oformiti na prvoj sjednici. Iz HDZ-a poručuju da će njihovi potpredsjednici i dalje biti Željko Reiner i Ante Sanader, a da će Bačić i dalje biti predsjednik Kluba, dok će iz redova manjina, kako doznajemo, potpredsjednik i dalje biti Furio Radin. SDP bi trebao dati svoj prijedlog potpredsjednika, a budući da je Domovinski pokret druga po snazi oporbena stranka, parlamentarna pristojnost nalaže da njima pripadne drugo oporbeno mjesto.

Nova manja Vlada

Nakon ovog sastanka, u 17 sati će se u hotelu Westin održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj će se raspravljati o svim točkama dnevnog reda Sabora, o prijedlogu za predsjednika Gordana Jandrokovića i potpredsjednike Sabora, za osnivanje Kluba zastupnika i predsjednike i potpredsjednike, te zamjene radi nespojive dužnosti. Potom će premijer stranačkim tijelima, a onda i javnosti napokon predstaviti 16 novih-starih ministara u Vladi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *