ugostiteljski objekti-restoran-upute-hzjz
Vijesti

Marin Medak u ime ugostitelja: “Stožeru sam rekao da ne možemo preživjeti s ovakvim mjerama”

Metkovac Marin Medak je u razgovoru za Index otkrio detalje razgovora ugostitelja sa stožerom, što je i bilo najavljeno jučer na pressici.

Ovo su nove mjere za sve ugostiteljske objekte – kafići i restorani u drugačijem ruhu – svadbe do ponoći

  • Na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima pazit će po jedan covid-redar
  • Broj osoba ovisit će o broju kvadrata objekta, po jedan gost na svaka četiri četvorna metra 
  • Fizički razmak između stolova treba biti tri metra
  • Ne smije biti švedskog stola
  • Zabranjeni su plesni podiji
  • Sve radi do ponoći pa tako i svadbe
  • Maske za goste dok hodaju po objektu i ne sjednu za stol i počnu konzumirati hranu i piće

Ukida se plesni podij, a na svakih 50 osoba trebat će se uvesti redar kojeg će morati plaćati ugostitelji, što je svakako dodatan trošak u ionako teškoj situaciji.

Ugostitelji pak kažu da ne mogu preživjeti ovakve mjere te da na dnevnoj bazi ne mogu zadovoljiti niti tri tisuće kuna dnevnog prometa da bi pokrili hladni pogon koji mjesečno košta otprilike 150 tisuća kuna.

Nošenje maski za vrijeme hodanja po objektu (ne i dok se sjedi) potječe iz Njemačke gdje je ta ideja uspješno sprovedena. S druge pak strane mjere se tiču i svadbi gdje neće biti velikog ograničavanja broja ljudi, ali ovisit će sve uvelike o kvadraturi prostora kako bi se ispoštovao razmak. A potrebno je osigurati četiri kvadratna metra po svakom čovjeku, što neće svugdje biti moguće…

Ugostitelji su tražili kompenzaciju države za novonastale troškove jer mnogi neće moći pokriti troškove poslovanja i zaposlenika. Još se ne znaju svi detalji, ali opet je naglašeno kako je sa stožerom sve dogovoreno te da se uskoro očekuje objava službenog dokumenta.