pozar
Metković

Mate Jurković: Požari u Gabela Polju i Crnićima su podmetnuti

Dva velika požara u ovom tjednu zabilježena su na čapljinskom području, oba su bila na prostoru između Gabela Polja i Crnića.

Gaseći ta dva požara dosta posla imali su čapljinski vatrogasci.

Govoreći o sezoni kao cjelini Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe ”Čapljina”, kaže:

”Klimatološko ljeto bilo je mirnije nego zadnjih godina, do prije nekoliko dana imali smo dva, tri veća požara u Šuškovom Naselju, Gubavici i Stanojevićima, ostalo su bile manje intervencije koje smo brzo rješavali.

Dosta požara bilo je na odlagalištima otpada iz plastenika i divljim deponijama. Međutim, ukupno uzevši već smo premašili broj intervencija iz prošle godine, iako još nije ni polovica rujna. Od početka rujna do sada imali smo neočekivanih pedesetak intervencija”, kaže zapovjednik Jurković, a zatim naglašava:

”Ne znam kako imenovati ljude koji namjerno izazivaju požare ugrožavajući živote i imovinu. Ovo što se događalo na području Gabela Polja i Crnića je namjerno ugrožavanje ljudi i imovine. U dva požara proteklih dana opožarena je ogromna površina. U nedjelju večer smo krajnjim naporom zaustavili vatru koja je direktno išla prema kućama u Gabela Polju.

Uspjeli smo je u cijelosti ugasiti do ponoći. Sutra opet požar na istom području, srećom na vrijeme je dojavljen pa smo ga brzo ugasili. Novi požar izbio je u utorak oko 13 sati. Nošen „provjencom” (lokalni naziv za maestral op. a.), požar se brzo širio prema naselju Crnići i brdu Crnica. Taj požar nam je stvorio velike probleme. Požarna linija je bila ogromna, na to područje nema pristupa vozilima, pa smo sve radili pješke. Do požarišta bilo je i po sat, dva pješačenja.