Hitna-pomoć-1
Izdvojeno Lifestyle Lokalne vijesti Zanimljivosti

Međunarodni je dan medicinskih sestara i tehničara

Međunarodni dan sestrinstva svake se godine obilježava na današnji dan, 12. svibnja, kako bi se osvijestio i simbolično nagradio doprinos koji medicinsko osoblje svakodnevno i nesebično poklanja jednoj od najranjivijih skupina svakog društva – bolesnim i potrebitim ljudima.

Upravo je na današnji dan prije 200 godina rođena Florence Nightingale, koju mnogi nazivaju zaštitnicom modernog sestrinstva, a koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu.”

Florence Nightingale

Kako je navedeno na internetskoj stranici Doma zdravlja u Metkoviću, djelokrug rada medicinske sestre vrlo je širok, od učenja djece pranju ruku, odraslih očuvanju okoline, do rukovođenja visoko sofisticiranom medicinskom tehnologijom kojom se može očuvati i sačuvati ljudski život.
Sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se s ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim dilemama.
Mora biti sposobna razumjeti pacijentovo osjećanje, ponašanja u određenoj situaciji, mora biti brižna, spremna prihvatiti odgovornost, raditi samostalno ali i timski.
Medicinske sestre svoj posao rade s puno ljubavi kako bi što bolje pomogle ljudima i pridonijele njihovu ozdravljenju.
Sestrinstvo je poziv koji se aktivno uključuje u brigu za zdravlje čovjekovog tijela i duše.

U posljednje je vrijeme, više nego ikada, moguće primijetiti ogromnu ulogu koju medicinske sestre i medicinski tehničari imaju u brizi za društvo. Ta uloga sobom nosi i određene obveze i odgovornosti, čime je svaki čin medicinskog osoblja, posebice u vrijeme pandemije koronavirusa, moguće promatrati kao pravi herojski podvig.

Ovim putem i na današnji dan želimo reći jedno veliko hvala svakoj medicinskoj sestri, medicinskom tehničaru i cijelom medicinskom osoblju za svaki čin brige, pomoći i njege, za svaku neprospavanu noć i pobijeđeni umor, za svaki atom snage koji ste žrtvovali za nas u borbi protiv nevidljivog protivnika – koronavirusa. Još jednom vam želimo poručiti: vi ste naši heroji!

Ovim putem i na današnji dan želimo pozvati i svakoga od vas, dragi čitatelji, da se nastavite odgovorno ponašati. Držite socijalnu distancu, izbjegavajte velika javna okupljanja, perite ruke i, na taj način, čuvajte jedni druge. Ako ne zbog vas samih, onda zbog onih čiji dan danas obilježavamo, a koji su zasigurno na izmaku svojih snaga. Budimo i mi tu za njih, kao što su oni uvijek tu za nas.

Drage naše medicinske sestre i medicinski tehničari, sretan vam vaš dan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *