Hrvatska Vijesti

Na mirovinskom zavodu najviše zaposlenih od 2012. godine

PREMA podacima Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u srpnju je broj osiguranika prvi put bio veći od 1,6 milijuna, što je najviše od kada su dostupni podaci to jest od siječnja 2012. godine, a to se pripisuje gospodarskom rastu i pojačanoj potražnji za radnicima u turizmu i građevinarstvu, prenosi HINA.

Prošli mjesec na mirovinskom zavodu bilo je prijavljeno 1,600.405 osoba, što je 0,4 posto više nego u lipnju i 2,4 posto više nego u prošlogodišnjem srpnju.

Rast u brojnim djelatnostima

Broj osiguranika to jest onih koje su poslodavci prijavili na mirovinsko osiguranje raste u brojnim djelatnostima, no kako je izrazito prisutan u ugostiteljstvu i turizmu. To je, kako navode, rezultat sezonskog zapošljavanja i sve veće orijentacije na djelatnosti povezane s turizmom. U tim djelatnostima mjesečni rast osiguranih osoba iznosio je 4.343 ili 3,4 posto.

Na godišnjoj razini najveći doprinos rastu osiguranika došao je iz djelatnosti građevinarstva gdje je ukupan broj osiguranika u srpnju iznosio 114.438 osoba ili 7,5 posto više na godišnjoj razini. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *