Hrvatska Politika Vijesti Zanimljivosti Županija

Na snagu stupa nova stopa PDV-a za ugostitelje, ali cijene ostaju iste

VEĆINA ugostitelja spremna je za novu stopu PDV-a od 1. siječnja, odnosno već u novogodišnjoj noći, te ne očekuju velike zastoje u poslovanju, a krajnje cijene ostaju iste, ističe za Hinu predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak uoči početka primjene stope PDV-a od 13 posto.

“Iznos PDV-a se umanjuje, ali krajnje cijene ostaju iste. Ugostitelji su softverski spremni za promjene PDV-a u novogodišnjoj noći, a s obzirom na to da se softver i cijene u blagajnama mijenjaju i tijekom godine u određenim dijelovima sezone, prilagođavanje softvera za fiskalizaciju računa s novim PDV-om ne traži neke veće investicije”, poručuje Medak.

PDV s 25 posto na 13 posto

Naime, od početka iduće godine, u sklopu četvrtog kruga porezne reforme, stopa PDV-a od 25 posto se snižava na 13 posto za obračunavanje pripremanja i usluživanja jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Za ugostiteljske usluge koje se odnose na sva pića – alkoholna i bezalkoholna, vino i pivo – i dalje će se primjenjivati stopa PDV-a od 25 posto.

Stopa od 13 posto na hranu i slastice, prema procjenama, utjecat će na smanjenje prihoda državnog proračuna za oko 900 milijuna kuna godišnje, a hoće li ta snižena stopa utjecati i na cijene ili pak na plaće i investicije, odlučit će sami ugostitelji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *