Hrvatska Magazin Vijesti Zanimljivosti

Najmanje ulažemo u sport od svih europskih zemalja; Plaćamo to i niskim plaćama

Državne investicije u sport i rekreaciju u Europskoj uniji dosegnule su 51,3 milijarde eura u 2017. godini. U tom kolaču Hrvatska je sudjelovala s neznatnih 0,1 posto ili 55,1 milijun eura.

Udio izdvajanja za sport i rekreaciju iz proračunskih sredstava u Lijepoj Našoj iznosi tek 0,2 posto, po čemu smo uvjerljivo na posljednjem mjestu u Europskoj uniji. Na samom dnu smo i kada se promatraju ulaganja po stanovniku.

Dok mi iz proračuna izdvajamo tek 13,3 eura, Mađarska, primjerice, izdvaja 150 eura. U Europskoj uniji u prosjeku se izdvaja oko 100 eura po stanovniku, a prednjače bogatije zemlje poput Luksemburga (492 eura po stanovniku), Švedske (256 eura) i Finske (206 eura).

Uz Hrvatsku na neslavnom začelju, znatno ispod prosjeka su Bugarska (16 eura), Slovačka (23 eura) i Rumunjska (25 eura).

Prema Eurostatovoj metodologiji, u izdatke za sport i rekreaciju ubraja se širok spektar potpora iz središnjeg i lokalnih proračuna, od subvencija sportskim klubovima i individualnim sportašima, preko pokrivanja troškova sportskih natjecanja, do potpora za infrastrukturu (igrališta, atletske staze, dvorane, borilišta).

Da je odnos države prema sportu i rekreaciji u Hrvatskoj već godinama maćehinski, upozoravaju sportski djelatnici, ali i ekonomski stručnjaci.

” Ulaganjem u sportsku infrastrukturu raste i participacija stanovništva svih generacija u sportskim aktivnostima, a to izravno poboljšava zdravlje populacije, fizički izgled, kvalitetu ljudskog kapitala i tzv. meke vještine važne na radnom mjestu – samodisciplinu, izdržljivost, nošenje sa stresom i timski rad. Svi ovi faktori važni su čimbenici koji dokazano povećavaju produktivnost radnika na radnom mjestu, a veća produktivnost znači i veće plaće”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *