Hrvatska Metković Opuzen Ploče Vijesti Zanimljivosti

Kada će građani Neretve dobiti normalnu zdravstvenu skrb?

Slijedom nemilih zdravstvenih poteškoća zatekli smo se u situaciji da ispitamo kako “funkcionira” zdravstveni sustav u dolini Neretve. (Napomena* treba odmah naglasiti kako su vidljivi neki pomaci i da se ozbiljno radi na poboljšanju zdravstvene usluge od strane mnogih nadležnih osoba).

Problema s “neradom” u Domu zdravlja Metković ima napretek. Uvjerili smo se tome u svojstvu “pacijenta” kroz proteklih par dana. Kad uz to dodamo i “šerifsko ponašanje” jedne starije gospođe na metkovskom “socijalnom” samo se još više uvjerimo u činjenicu “kako staru gardu” treba što prije poslati u penziju (čast iznimkama). Na kraju, od šerifskog ponašanja s jedne strane hodnika preselili smo se kod dosta mlađe kolegice prekoputa koja nam bez problema omogućuje ono što nam je “šerif” odbio dati (a riječ je o glupom pečatu i ovjeri jednog maltene nebitnog dokumenta).

Međutim, daleko je, iako ima pomaka u zdravstvu, od savršenog, daleko je to od nekog potrebnog minimuma. Prva ozbiljna bolnica je i dalje kilometrima daleko za Neretvane, no to možda nije ključni problem. Kažu tko radi, taj i griješi. Ako se pogriješilo treba tu grešku priznati i nastaviti dalje. To negiranje je problem, i to je ono što boli običnog čovjeka. Pitanje života i smrti nadilazi sve podjele, političke pripadnosti i bilo kakve “društvene prevare”.

Sreća pa se u Metković uskoro dolazi ginekolog jer (ne daj Bože nečeg hitnog) trenutno stanje nije najpoželjnije. Neki sjede na puno stolica, neki su došli pred kraj radnog vijeka, a pacijenata (u ovom slučaju onih ženskog roda) ima poprilično (kad se uzme ukupan broj stanovnika u dolini Neretve).

Čekajući red od ukupno četiri pacijenta za 3:45 minuta (čitaj oko 4 sata čekanja) bivamo prozvani. Dok smo čekali, uspijevamo saznati podosta korisnih informacija od sugrađana koji su s nama dijelili “čekaonicu”.

Na kraju se ispostavilo da su najveći problem međuljudski odnosi (unutar samih zdravstvenih ustanova). Problemi se događaju i ne možemo kriviti političare kad se događaju situacije da u nekim hitnim slučajevima se odbijaju izdati na primjer uputnice od strane liječnika ob.medicine iz razloga što se taj isti “ne može” s kolegama radiolozima, internistima, ginekolozima, pedijatrima, itd pa se mišljenje istih smatra irelevantnim.

Nekada je u dolini bilo toliko zdravih poduzeća koji su privlačili radnike da se presele, a sada se nema čime privući prijeko potreban medicinski kadar (što je i razumljivo s obzirom na opću sliku u RH). Štoviše, radna snaga-obrazovanje je tema koju ćemo analizirati u narednim tjednima…

Pomaci se vide, ali svakako bi bilo poželjno da se potpuno odmaknemo od “političkih podjela” (iako je Metković pozitivan primjer sve rjeđih političkih prepucavanja) jer se tako nećemo pomaknuti s mrtve točke niti ostvariti cilj, a to je poboljšanje zdravstvenih usluga građanima Neretve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *