Hrvatska Vijesti Zanimljivosti

Njemačkoj nedostaje kvalificiranih radnika iz neeuropskih zemalja

Njemačko tržište rada ostaje vodeće odredište kvalificiranih radnika, no u posljednje vrijeme u tu zemlju stiže relativno mali broj takvih radnika iz zemalja koje nisu u Europskoj uniji, pokazuje novo istraživanje objavljeno ovih dana.

Predviđajući dugoročni trend opadanja imigracije iz EU-a, kvalificirani radnici iz trećih zemalja postati će važniji za Njemačku, pokazalo je istraživanje američke neproftine organizacije Bertelsmann Foundation.

Prema njemačkom registru stranaca, u 2018. godini zabilježena su 38.682 kvalificirana radnika iz zemalja koje nisu u EU, što je gotovo isti broj kao i godinu ranije, kada ih je bilo oko 38.080.

Prošle godine su radnici iz zemalja izvan EU-a činili manje od 0,1 posto od 47,5 milijuna radnika u Njemačkoj. Većina iz te skupine došla je iz Indije, SAD-a, Bosne i Hercegovine te Kine.

Više od 60 posto europskih imigranata su kvalificirani radnici, sa srednjom stručnom spremom ili stručnim osposobljavanjem. No, Bertelsmann procjenjuje da će dotok iz zemalja EU-a pasti kako se populacija smanjuje i stari.

Prošle godine, najveću skupinu među imigrantima u Njemačkoj činile su izbjeglice, njih devet posto. U 2015. godini kada je migracijska kriza bila na vrhuncu činili su 23 posto svih imigranata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *