Jarun-lađe
Lokalne vijesti Metković

O utrci lađa na Jarunu

Udruga lađara ‘Sv. Ilija’ prije nekoliko dana sazvala je konferenciju za medije, na kojoj je predsjednik Udruge Dalibor Obradović javnost izvijestio o lađarskoj utrci što se nedavno održala na zagrebačkom Jarunu.

„Ovim putem želim naglasiti da je uspješno privedena kraju utrka lađa u Zagrebu, Jarun 2020 koju smo organizirali najviše zahvaljujući našim angažmanom u ovim teškim vremenima. Veliko hvala gradonačelniku Milanu Bandiću, Zagrebačkom Holdingu, TZ grada Zagreba, Hrvatskoj lutriji i svim ostalim sponzorima, svim lađarima i posjetiteljima. Proveli smo dva nezaboravna dana u Zagrebu; mi kao Udruga ponešto smo dobili, ponešto izgubili… Dobili smo pregršt pohvala na organizaciji od gradonačelnika i njegovih suradnika kao i od ekipa koje su sudjelovale na utrci, a peto mjesto je ipak malo manje od očekivanog.

Na samoj utrci nastupilo je 15 ekipa (ekipa Salašara nije mogla prisustvovati zbog trenutne zdravstvene situacije) koje su na startu bile poredane u dva reda na stazi dugoj 9 km. Pobjednik je domaća ekipa UL Zagreb i ovim im putem još jednom čestitamo. Bravo, Zagreb!

Za doprinos promoviranju neretvanske plaketu zahvale uručili smo: zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, direktorici Turističke zajednice grada Zagreba Martini Bienenfeld, našem Neretvaninu Mladenu Bušiću i predsjedniku Uprave Hrvatske lutrije Marjiu Musi.

Sama je utrka prošla bez ikakvih problema i nesuglasica i na tome se zahvaljujem svim lađarima i sucima. Glavni sudac naš prijatelj Renato Drljepan odradio je lavovski posao, kako u pomoći organizacije tako i u suđenju i na tome mu veliko hvala.

Prvi put smo ugostili KUD Ivan Goran Kovačić iz Siska, kojemu ovim putem zahvaljujemo jer su Siščani naši stari prijatelji i ljubitelji neretvanske lađe. Bili su odjeveni u svečanu posavsku nošnju i izveli hrvatsku himnu uživo, a njihov tamburaški sastav zabavljao je sve prisutne tijekom večere. Veliko hvala njihovoj voditeljici gospođici Mariji Mitar, koja je s nama sve dogovorila i koja je uspješno vodila program.

Napominjemo da smo puno vremena izgubili, ali i uspješno odradili pitanje socijalne distance, poštujući sve mjere koje nam je dao Nacionalni stožer. Držali smo se svih preporuka i sa zadovoljstvom mogu izjaviti da je sve završilo u najboljem redu.

Za kraj želim istaknuti da će Udruga lađara ‘Sveti Ilija’ iz Metkovića i dalje raditi na promociji neretvanske lađe i očuvanju neretvanske baštine te smo pri kraju realizacije još dvaju projekata na istu temu. Jedan u Republici Hrvatskoj, a drugi izvan nje.

Hvala vam svima.“

info i foto: Portal Grada Metkovića

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *