Hrvatska Magazin Zanimljivosti

Objavljen datum novog popisa stanovništa, a uvodi se i velika promjena

Popis stanovništva u Hrvatskoj koji će se provesti od 1. travnja do 7. svibnja 2021. bit će prvi koji će se provoditi i samopopisivanjem kroz elektronički sustav e-Građani, a građane koji se tako ne popišu posjetit će popisivači, predviđeno je nacrtom prijedlogom zakona o popisu stanovništva 2021. koji je u javnoj raspravi.

Državni zavod za statistiku (DZS) je taj zakonski prijedlog u e-Savjetovanju objavio 31. listopada, a javna rasprava o njemu traje do 1. prosinca. 

Nacrtom je predviđeno da će se popis stanovništva 2021. provoditi na dva načina – prvi je samostalno popisivanje osoba uz korištenje popisnog upitnika u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz sustav e-Građani, a drugi je putem popisivača koji će popis provesti putem osobnog intervjua i pomoću elektroničkih uređaja. 

Prva faza popisa putem samopopisivanja kroz elektronički sustav e-Građani provodit će se od 1. do 10. travnja 2021. godine. 

Nakon te faze će uslijediti stanka od pet dana u kojoj će DZS pripremiti prikupljene podatke iz prve faze za kontrolu u drugoj fazi koja će trajati od 16. travnja do 7. svibnja 2021. godine. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *