Hladnjak na Rabi
Dubrovačko-neretvanska županija Hrvatska Izdvojeno Lokalne vijesti Općine Uncategorized Vijesti Zanimljivosti

Ostavljeni hladnjak na plaži već danima čeka svog vlasnika

Jeste li znali da svake godine na globalnoj razini u našim morima i oceanima završi oko 12 milijuna tona plastike? Mnogi od nas reći će: “koga briga, naš Jadran i dalje je jedno od najčišćih mora na svijetu”, zar ne? Što ako vam kažem da istine u toj tvrdnji svake godine ima sve manje i manje?

Na internetskim stranicama Središnjeg državnog portala moguće je pronaći podatke o rezultatima istraživanja koji nam govore o kakvoći, odnosno, kvaliteti mora za kupanje na plažama našeg Jadrana. Ispitivanja se vrše na godišnjoj razini, i to na način da se uzorci mora s više od 900 hrvatskih plaža uzimaju svako 15 dana u periodu od 15. svibnja do 30. rujna. Drugim riječima – more se na odabranim lokacijama ispituje deset puta u sezoni kupanja. Pa, što kažu rezultati? Koliko je naše more zaista (ne)čisto?

Pretprošle, 2018. godine ispitano je 964 uzorka, od kojih je 913 dobilo ocjenu izvrstan, 33 ocjenu dobar, 12 ocjenu zadovoljavajuće, a šest ocjenu nezadovoljavajuće.
Prošle, 2019. godine ispitano je nešto više uzoraka – njih 1010. Ocjenom izvrstan ocijenjene su 932 plaže, dobro 54 plaže, zadovoljavajuće njih 16, a nezadovoljavajuće čak osam.
Iako bi zbog razlike u broju ukupnih uzoraka bilo statistički neosnovano uspoređivati rezultate i na temelju toga donositi bilo kakve zaključke, zanimljivo je podrobnije pogledati karte na kojima su prikazani analizirani uzorci iz 2018. i 2019. godine. Naime, usporedbom je moguće je primijetiti kako je prošle godine, za razliku od pretprošle, nezadovoljavajućom ocjenom vrednovana plaža u našoj blizini – Donje Čelo na otoku Koločepu, kod Dubrovnika.

Pitate se zašto iznosim sve ove podatke? Odgovor je jednostavan. Budući da nam je omogućeno slobodno kretanje dolinom Neretve, neki dan sam skuhala kavu, spremila ručnik i u dobrom se društvu uputila na jedno od omiljenih lokalnih kupališta – na plažu Raba. Osim toplih Sunčevih zraka, šuma valova i cvrkuta ptica zbog kojih sam prvotno i došla, dočekao me je nesvakidašnji prizor. Tik uz obalu, umjesto ljudi, ležao je nečiji neželjeni hladnjak.

Hladnjak na Rabi

Ne znam kako je tamo dospio. Možda ga je netko ostavio, možda ga je more izbacilo. No, što god bilo u pitanju, jedno je jasno – plaža nije mjesto za njega. Odbačeni hladnjaci pripadaju posebnoj kategoriji otpada; EE otpadu te se zbrinjavaju na poseban način. Budući da je ovaj hladnjak pronađen na području Rabe, koja pripada Općini Slivno, a Općina Slivno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u nastavku će vam biti pružene informacije za gospodarenje takvim otpadom na našem području.

Zaista nije teško, a osim toga je i besplatno. Ukoliko imate stari bojler, hladnjak, perilicu za suđe, perilicu za rublje, televizor ili bilo koji drugi električni ili elektronički uređaj kojega se želite riješiti, to možete učiniti uz pomoć ovlaštenog koncesionara za područje Županije – Tehnomobil d.o.o.
Tvrtka je dužna EE otpad besplatno preuzimati od građana, a njihove usluge možete dogovoriti pozivom na jedan od navedenih telefonskih brojeva:

  • 0800 444 110 [besplatni telefonski broj]
  • 020 681 841

Jedan poziv dijeli nas od čišće Rabe. Taj poziv sam obavila. Taj isti poziv biste i vi trebali obaviti kada budete imali ovakav ili sličan otpad. Nemojte neželjene predmete odlagati u more misleći kako će se u takvom (slanom) okruženju razgraditi brže. Neće. Na taj način stvarate nepotrebnu štetu moru, obali, životinjama, biljkama i, naposljetku, sebi i drugim ljudima. Tko zna, možda su ti drugi ljudi htjeli imati bezbrižan piknik s pogledom na čistu, netaknutu prirodu, a ne guglati načine na koje je moguće ukloniti hladnjak s plaže.

Zapamtimo – svaka globalna promjena počinje na lokalnoj razini. Pametno gospodarimo svojim otpadom kako bismo i dalje mogli imati čistu Rabu, Dolinu, Jadran, ali i šire područje. Kada izađu rezultati istraživanja ovogodišnje kakvoće mora, učinimo sve što možemo da budemo ponosni na sebe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *