policija-mup
Lokalne vijesti

Osumnjičen za gospodarski kriminalitet „težak“ gotovo 3,5 milijuna kuna

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave muškarac u dobi od 40 godina sumnjiči se za veći broj kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta i to: zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, neisplatu plaće, povredu prava iz socijalnog osiguranja i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga počinjenih na štetu imovine trgovačkog društva registriranog na području Dubrovačko-neretvanske županije i na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske. 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je, kao odgovorna osoba gore navedenog trgovačkog društva, tijekom 2017. i 2018. godine turistima organizirao i pružao usluge izleta, transfera i razgledavanja Dubrovnika  za koje usluge turistima koji su plaćali u gotovini nije izdavao fiskalizirane račune te nije prikazivao stvarno ostvarene prihode, obveze plaćanja PDV-a i obveze plaćanja poreza na dobit.

Također je utvrđeno da je svojim zaposlenicima, pored plaće, isplaćivao proviziju od prodaje usluga od 20%, a da pri tom na te isplate nije obračunavao ni uplaćivao doprinose na plaće, porez i prirez.

Isto tako, prihod navedenih usluga nije evidentirao u knjigovodstvenim evidencijama, niti je novce polagao na žiro račune trgovačkog društva, već ih je zadržavao za sebe. Osim svega navedenog, utvrđeno je da nije vodio evidencije o ostvarenim prihodima i rashodima poslovanja, obvezama prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Državnom proračunu te isplatama plaća djelatnicima čime je onemogućio uvid u poslovanje spomenutog trgovačkog društva, odnosno pregled ostvarenih prihoda, imovine i obveza trgovačkog društva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *