Hrvatska Metković Opuzen Ploče Vijesti Županija

Pojačan nadzor fiskalizacije

Kroz provedene analize rizika i nadzorne aktivnosti izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje.

 Najčešće prijevare odnose se na kršenje pozitivnih poreznih propisa, kojima je omogućeno da obveznik fiskalizacije može iz bilo kojeg poslovnog razloga prije izdavanja računa izdati dokument na kojem navodi podatke o plaćanju, ali na njemu mora vidno pisati »OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN«.Napominjemo da će se u nadzornim aktivnostima posebna pozornost obratiti na dokumente s natpisom  „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“ jer taj dokument nije račun kojeg je svaki obveznik fiskalizacije dužan izdati domaćem ili inozemnom kupcu za prodanu robu ili obavljenu uslugu.


Izdavanje predračuna, ponuda, narudžbi i sličnih dokumenata umjesto fiskaliziranih računa najteži je porezni prekršaj na koji se ne primjenjuje načelo oportuniteta.


Stoga, Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da će  u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačane nadzore Fiskalizacije. Prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji te prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršajeprimijenit će se sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnih prostora.

Nadzori Fiskalizacije provodit će se očevidom na terenu u poslovnim prostorima poreznih obveznika,  provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i drugim aktivnostima uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koja se koristi za fiskalizaciju.
Porezna uprava želi graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima i spremna je  pružiti stručnu pomoć i potporu u ispunjavanju poreznih obveza, ali mora i spremno i brzo zaustaviti najteže porezne prekršitelje, štiteći pri tome uredne porezne obveznike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *