policija
Metković Opuzen

Preventivna akcija: Siguran prijevoz djece u vozilima

Kako bi javnosti skrenuli pozornost na nužnost korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilu, policijski službenici Policijske postaje Metković su jučer, 3. rujna proveli preventivnu akciju ispred dječjih vrtića u Metkoviću i Opuzenu. Tom su prilikom ukazivali roditeljima na važnost korištenja sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje, odnosno na pravilan prijevoz djece u vozilima, a sve u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Tijekom preventivne akcije podijelili su brošure  Udruge Roda ”Autosjedalica uvijek i bez iznimke”, a roditelji i djeca pozitivno su reagirali na prisutnost policijskih službenika ispred obrazovnih ustanova te su sa zanimanjem saslušali savjete o pravilnom prijevozu djece u vozilu.

Djeca su posebno ranjiva skupina sudionika u prometu, a posljednjih se godina u Hrvatskoj povećava udio djece stradale u prometu u svojstvu suputnika u vozilu. Kako bi se smanjilo ozljeđivanje djece u vozilima, djeca trebaju biti smještena i pravilno vezana u odgovarajućim sigurnosnim sjedalicama ili postoljima sukladno svojoj dobi, visini i težini. 

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je obaveza pravilnog prijevoza djece u vozilima. Sva djeca niža od 150 centimetara moraju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju koje je pričvršćeno za automobil. Da bi sigurnosna sjedalica pružila djetetu najveću zaštitu, ona mora odgovarati djetetu, mora biti pravilno postavljena i dijete u njoj mora biti pravilno vezano. Dijete je pravilno vezano kada su trake pojasa sjedalice provučene kroz utore u naslonu u visini ramena ili malo ispod, kada pojas djetetu na postolju ide preko bedara i sredine ramena, kada su trake pojasa ravne (nisu zavrnute) i kada između ključne kosti djeteta i sigurnosnog pojasa nema više od jednog prsta slobodnog prostora.

Iznimno, djeca visine od 135 do 150 centimetara smiju se voziti vezana samo sigurnosnim pojasom vozila, ali samo ako im pojas odgovara i ako su vezana na stražnjem sjedalu.

Prevoženje djeteta na prednjem sjedalu je najnesigurnije i treba se koristiti samo nužno.

U slučaju da vozač vozila prevozi dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na mjestu suvozača, mora obavezno deaktivirati zračni jastuk, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *