Koronavirus
Koronavirus Vijesti

Prve doze već u prosincu: Cjepivo protiv koronavirusa stiže uskoro

Cjepivo protiv koronavirusa moglo bi doći već u prosincu. Kako prenose određeni mediji, prve doze bi u prosincu mogle doći sa sveučilišta Oxford. Britanski mediji su pritom prenijeli kako bi se s cijepljenjem moglo započeti uz tzv. “privremeno odobrenje za uporabu”.

Koje su posljedice i nuspojave cjepiva protiv korone?

No, pitanje koje su tim medijima ne postavlja jest sljedeće: “Postoje li posljedice za zdravlje i organizam čovjeka i tko će odgovarati za njih ukoliko se pojave nakon cijepljenja?”

Je li riječ samo o farmaceutskoj utrci jer ipak je njihov korporativni lobi jedan od najutjecajnijih u svijetu. Inače, to “lobiranje” je proces kojeg naši domaći političari i mediji nazivaju pogodovanjem i korupcijom, dok je u svijetu to potpuno normalno.

Znakovito je da je Oxfordsko cjepivo bilo zaustavljeno kao i sva istraživanja u vezi njega, no sada se čudom vratilo.

Inače, Europska komisija je s tvrtkom AstraZeneca, koja sa Sveučilištem u Oxfordu radi na cjepivu nazvanom Oxfordsko, ugovorila isporuku 300.000 doza po cijeni od 2,5 eura, s tim da EU na sebe preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava. Hrvatska je od te količine rezervirala 1,5 milijuna doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska cjepiva u nekoliko mjeseci cijepi sva osjetljiva populacija – od starijih dio kroničnih bolesnika