prvi-dan-ljeta
Lifestyle Uncategorized Zanimljivosti

Prvi je dan ljeta: zašto svake godine dolazi na drugi dan?

Prvi dan ljeta svake godine dolazi na drugi dan, a kreće se u razdoblju od 20. do 22. lipnja. Označava se ljetnim solsticijem, koji se ove godine događa na današnji dan u 22:44 sata te će trajati sve do 22. rujna do 1:30 sati, piše Večernji.hr.

Ljetni solsticij događa se kada Sunce postigne najveću i najsjeverniju točku na nebu. Tada je na sjevernoj Zemljinoj polutki dan najdulji i počinje ljeto, a na južnoj Zemljinoj polutki je dan najkraći i počinje zima. 

Početak ljeta ne događa se uvijek na isti dan. Trenutno ljeto može početi u razdoblju od 20. do 22. lipnja, ovisno o tome kada Sunce dostigne svoju najvišu točku. Gregorijanski kalendar također je odgovoran za različite dane početka ljeta. Budući da po njemu godina otprilike traje 365, 242199 dana, svako četiri godine dogodi se prijestupna godina koja poremeti početak ljeta.  To je dan s najviše sunčeve svjetlosti jer sunčeve zrake padaju na zemlju pod direktnim kutom i uzrokuju zatopljenje koje mi nazivamo ljetom.

U prošlosti, prvi dan ljeta slavio se na razne načine. Kelti i Slaveni prve dane ljeta slavili su velikim vatrama, ali i plesom kako bi pomogli povećati sunčevu energiju. Danas se prvi dan ljeta gotovo nigdje ne slavi. Jedno od najpopularnijih slavlja je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se tisuće ljudi okuplja oko Stonehengea te očekuje prvo svitanje ljetnog dana.

izvor: Večernji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *