Slovenija-zastava
Koronavirus Vijesti Zanimljivosti

Slovenija: prva europska država koja je proglasila kraj epidemije koronavirusa

Slovenska vlada proglasila je kraj epidemije koronavirusa proglašene 12. ožujka, a mediji su u petak tu odluku ocijenili “iznenađujućom” s obzirom da je premijer Janez Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao da će se tek krajem svibnja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mjere restrikcije.

Kako navodi Večernji list, slovenska je vlada na jučerašnjoj telefonskoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. To do sada nije učinila niti jedna europska država. No, budući da i dalje postoji opasnost od širenja zaraze, slovenske su vlasti zadržale pojedine restriktivne mjere.

Proglašenjem kraja epidemije donesene su i određene odluke o ulasku u Sloveniju i o tranzitu kroz nju. Tako se osobama koje ulaze u Sloveniju, a njezini su stanovnici ili imaju stalno ili privremeno prebivalište u nekoj od država EU-a te nisu napustile prostor EU-a za više od 14 dana, na granici jednostavno uruče upozorenja o epidemiološkim mjerama protiv širenja koronavirusa, osim ako same izjave da imaju koronavirus ili pokazuju izrazite simptome te bolesti. Dodatno, Slovencima koji žele u Hrvatsku ovom je odlukom omogućeno slobodnije putovanje jer više neće nakon povratka morati u sedmodnevnu izolaciju, piše Poslovni.hr.

izvor: Hina, Večernji.hr, Poslovni.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *