selmo-cikotic
Vijesti

Sramota: Ratni zločinac postaje ministar!

Bošnjački (SDA) prijedlog da, nakon što je Fahrudin Radončić podnio neopozivu ostavku, na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, zasjedne general Armije BiH Selmo Cikotić, ponovno je otvorila rane Hrvata Bugojna, velikih stradalnika u proteklom ratu.

Redali su se dokumenti i argumenti koji su ukazivali i pokazivali glavnu ulogu Selme Cikotića, bivšeg oficira JNA, ratnog zapovjednika Operativne grupe Zapad Armije BiH (Gornji Vakuf – Bugojno- Donji Vakuf – sjeverno područje općine Novi Travnik), u stradanju i progonu bugojanskih Hrvata u srpnju 1993. godine. Jasno se ukazivalo, već godinama, na Selmu Cikotića i Dževada Mlaću, predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna kojega su Hrvati „krstili“ njihovim „gospodarom života i smrti“. A da su Hrvati Bugojna, kada je Mlaćo u pitanju, u pravu, uz niz iznošenih dokumenata i argumenata, govori i njegov ratni dnevnik koji je čak koristio sud BiH  kao dokazni materijal u nekim sudskim procesima „sitnim ribama“ Bugojancima,  pripadnicima Armije BiH. U dnevniku, uz još mnogo toga, za njega krajnje kompromitirajućeg, stoji zapisano kako Hrvate iz Bugojna treba protjerati, istrijebiti, hrvatske čelnike likvidirati, kako ne smije biti javnih i legalnih (nego samo tajnih i ilegalnih) uhićenja hrvatskih civila…).

Na žalost, taj dnevnik, niti činjenice da je iz Bugojna prognano oko 15 tisuća Hrvata, od tek nešto više od ukupno 16 tisuća koliko ih je, prema popisu iz 1991. godine,  u Bugojnu živjelo, da kroz muke, maltretiranja, ponižavanja, mučenja… kroz logore Armije BiH prošlo više od 1600 Hrvata, da je ubijeno i nestalo više od 90 hrvatskih civila, da je opljačkano , srušeno ili zapaljeno blizu 3 tisuće hrvatskih obiteljskih domova i stotine  gospodarskih objekata,… I sve to i još mnogo toga, nije bilo dovoljno Tužiteljstvu BiH da pokrene istražni postupak protiv  bošnjačkog velikana Dževada Mlaće, piše Vitez.info

A kada je Selmo Cikotić u pitanju, bivši ministar obrane BiH, savjetnik  bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, i budući (na žalost)  ministar sigurnosti BiH (očito mu leže obrana i sigurnost) dovoljno je pročitati službenu korespondenciju između Selme Cikotića (Vanredni izvještaj od 19. rujna 1993.) i generala Envera Hadžihasanovića (odgovor na Vanredni izvještaj,  poslan isti dan) i sve će biti jasno tko je kriv (jedan ili drugi, trećeg nema) za odvođenje 19 hrvatskih intelektualac iz Bugojna i za njihovu tragičnu sudbinu. Ta korespondencija je objavljivana u mnogim hrvatskim medijima („Slobodna Dalmacija“, „Večernji list“, Vitez.info i brojni hrvatski portali…). I odjeka u pravosuđu (?) uopće nije bilo (možda uopće ne prate hrvatske medije), prave se „Francuzi“, pa novo ministarsko  ustoličenje čeka generala Selmu Cikotića.

Valjda vidjevši nemoć hrvatskih političkih dužnosnika u sprječavanju imenovanja Selme Cikotića za novog ministra sigurnosti BiH, Hrvati Bugojna, i ne samo oni, potpuno nemoćni i razočarani, pomirili su se s  tom činjenicom da „jači kvači“, a da je tu pravda negdje u zapećku..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *