Stanovi-na-prodaju-oglas-metkovic-subvencionirani-krediti
Hrvatska Vijesti

Stanovi na prodaju: Nekretnine poskupljuju zbog subvencioniranih kredita

Prosječna cijena četvornog metra novog stana u Zagrebu vratila se na razine iz 2008. i prve polovice 2009. godine te je prvi put preskočila iznos od 14 tisuća kuna, piše u srijedu Večernji list.

Točnije, kvadrat stana u prvom se dijelu 2020. godine prodavao po prosječnih 14.288 kuna! To je za približno tisuću kuna skuplje nego što su se zagrebački novi kvadrati prodavali u istom razdoblju 2019. godine te za više od 4 tisuće kuna skuplje nego 2016. godine. Te je godine prosječna cijena pala ispod 10 tisuća kuna.

U godinu dana novi su stanovi u Zagrebu poskupjeli čak 15 posto, za razliku od ostatka Hrvatske, koji uključuje i Jadran, gdje su cijene na godišnjoj razini pale oko 4 posto na prosječnih 11.263 kune po kvadratu.

Istina, tolike su cijene ‘u ostatku’ Hrvatske također posljednji put viđene 2008. godine, ali Državni zavod za statistiku nije precizirao kolike su cijene na Jadranu i uz more, a kolike u sve pustijem kontinentalnom dijelu zemlje.

Stanovi Metković, Opuzen, Ploče i Dubrovnik

Stanovi u Metkoviću, dolini Neretve, ali i u Dubrovniku su i dalje više manje nepromijenjeni. Javne ponude i nema previše u zadnje vrijeme u dolini Neretve, sudeći po oglasima na internet stranicama, dok je u Dubrovniku ponuda uvijek velika s obzirom na turistički rang grada. Međutim, stanje se čini nepromijenjenjim po pitanju cijena unatoč razdoblju recesije u kojem se nalazimo. Neki procjenjuju da se pad očekuje početkom 2021. godine, no još je preuranjeno o tome govoriti bez konkretnijih činjenica.