kreso-beljak
Hrvatska

Sukob u HSS-u: Beljak ne želi otići?!

Ne samo da ne daje ostavku, nego će se 30. srpnja opet kandidirati za predsjednika. I vrlo vjerojatno pobijediti – govore tako HSS-ovci o prvom od “seljaka” Kreši Beljaku. Još se od izborne noći nagađa koliko će dugo ostati na čelu stranke i bi li trebao preuzeti odgovornost za dva osvojena mandata na izborima. O njoj je govorio već sam Beljak, kazavši da je upravo on “najveći krivac za ovaj neuspjeh”, ali za razliku od Davora Bernardića koji je krivnju djelomice iskupio ostavkom, predsjednik HSS-a na taj se potez nikako ne odlučuje, piše Večernji List.

Štoviše, pohvalio se na službenim stranicama stranke da je upravo on, od 46 gradonačelnika koji su se borili za poziciju u parlamentu, drugi po broju glasova jer povjerenje mu je dalo otprilike četrdeset posto glasača njegova Samobora. U svakom slučaju, Skupština HSS-a je iza ugla, a pravog protukandidata, govore nam u stranci, Beljak i nema. Kad je o preuzimanju pozicije predsjednika stranke riječ, spominjao se dugogodišnji HSS-ovac i bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, koji nam je jučer rekao da “nije bez ambicija, ali neće u bitku koja je izgubljena”.

– Ovo sve skupa je smiješno. Da smo u normalnoj situaciji u kojoj se nešto može promijeniti, možda bih se i kandidirao za predsjednika. Ali sve će ići u istom smjeru jer Beljak kontrolira devedeset posto delegata. Odnosno, ako ćemo precizno, do Skupštine su dva tjedna, a mi nemamo nikakvih saznanja o tome tko su delegati – objašnjava nam Božidar Pankretić, koji dodaje da on nije ni za kakva rastjerivanja. Kako kaže, sve se može riješiti, samo treba krenuti.

– I njemu sam rekao (Beljaku, op.a.) da ga neće nitko izbaciti kroz prozor. Ali daj da bude transparentno – kaže Pankretić koji ostaje pri stavu da se iz HSS-a neće nikad iščlaniti jer njegova je to stranka. Tako djelomice razmišlja i Marijana Petir, koja je na nedavnim izborima u Sabor ušla na listi HDZ-a. Stanje u bivšoj stranci i dalje pomno prati.

Što se njegove sudbine na čelu stranke tiče, kaže da će o tome odlučiti Skupština. Ostavku dati neće, a hoće li se opet kandidirati za predsjednika HSS-a, kaže da još ne zna.

– Odlučit ću o tome kad vidim tko će biti kandidati – kaže Beljak, pa dodaje da je novom predsjedniku spreman pomoći, a iz HSS-a to sigurno neće učiniti. Da u stranci ima struje koja je protiv njega, zna, govori Beljak.

– Jasno mi je da bi oni da ja odem pa da oni petljaju. Ali izbori će biti legitimni, svaki kandidat može imati dva-tri promatrača i stranka će odlučiti – rekao je jučer Krešo Beljak, piše Večernji List.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *