Sveučilište u Zagrebu
Vijesti Zanimljivosti

Sveučilište u Zagrebu: “Sve je aktivnosti neophodno provoditi e-komunikacijom i telefonom”

Sveučilište u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Školom narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskoga fakulteta, na svojim je mrežnim stranicama objavilo jučer preporuke za nastavak održavanja aktivnosti sveučilišne nastave s obzirom na pandemiju COVID-19.

S rečenicom “Ostanimo odgovorni!” kao glavnom porukom, Sveučilište je uputilo na sljedeće mjere:

  • sve aktivnosti sveučilišne nastave uključujući polaganje ispita, kao i administrativne poslove, koliko je god moguće neophodno je provoditi e-komunikacijom i telefonom (nastava i polaganje ispita na daljinu), te izbjegavati susrete uživo, a pogotovo grupiranja studenata/sveučilišnih nastavnika/zaposlenika;
  • posebno se preporučuje ostanak kod kuće i nastava na daljinu za studente/sveučilišne nastavnike/zaposlenike s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, studenti s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima), kao i studenata/sveučilišnih nastavnika/zaposlenika čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti ili su uznapredovale životne dobi;
  • studenti/sveučilišni nastavnici/zaposlenici i druge osobe ne ulaze u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore Sveučilišta/sastavnice ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID19 ili su u samoizolaciji.

Dodatno, ukoliko je boravak na Sveučilištu ili nekoj od njezinih sastavnica neizbježan, takve je situacije potrebno organizirati na način da se u što većoj mjeri osigura socijalno distanciranje, kao i pojačana higijena ruku i prostora. U tom kontekstu, rad je potrebno organizirati u manjim skupinama (do deset osoba) i u odgovarajućem vremenskom razmaku, kako bi se prostorije mogle temeljito dezinficirati i prozračiti. Svaka skupina studenata i Sveučilišnog osoblja mora svoje susrete uvijek održavati u istom, za njih predviđenom prostoru, uvijek održavajući međusobni razmak od minimalno dva metra.

“U Sveučilištu ili njezinoj sastavnici treba biti najmanji mogući broj studenata/sveučilišnih nastavnika/zaposlenika u isto vrijeme te treba poticati rad od kuće i ne dozvoljavati ulazak zaposlenicima koji nisu raspoređeni na posao.

Sveučilište u Zagrebu

Važno je napomenuti da se navedene preporuke odnose na sastavnice Sveučilišta u Zagrebu koje nisu pogođene posljedicama potresa na području Grada Zagreba te čija znanstvena i nastavna infrastruktura nije privremeno i/ili trajno neupotrebljiva.

izvor: Sveučilište u Zagrebu

ivan đikić
Hrvatska Koronavirus

Đikić: Ako se cijepimo, realna je šansa da 2022. godine živimo slobodno

Znanstvenici širom svijeta proučavaju koronavirus i pokušavaju zaštititi čovječanstvo od njega, a jedan od njih je i vodeći hrvatski znanstvenik, molekularni biolog prof. dr Ivan Đikić, profesor na Institutu Goethe u Frankfurtu. Đikić kaže da se u posljednjih mjesec dana u europskim zemljama pojavio novi snažan val koronavirusa koji je posljedica opuštanja tijekom ljeta, i sada […]

Jedino obeštećenje svih poduzetnika s velikim padom prometa može spasiti gospodarstvo

LAUC IMA OPTIMISTIČNE PROGNOZE ‘Do proljeća je priča s pandemijom gotova’

Supruga premijera pozitivna na virus, on mora u samoizolaciju