Hrvatska Uncategorized Zanimljivosti

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj?

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva šesnaesto po redu istraživanje o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2019. i 2020. godine sudjelovalo je gotovo 20.000 ispitanika, piše Poslovni.hr.

FOTO/Poslovni.hr

Jedanaestu godinu za redom prvo mjesto zauzela je tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s 13,57 % bodova. Na drugo mjesto popeo se MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. s 3,91 % bod, ispred LIDL-a d.o.o. koji je ove godine na trećem mjestu s 3,89 % boda,. Rimac Automobili d.o.o. su i ove godine na četvrtom mjestu s 3,70 % bodova.

Značajniji napredak u odnosu na prošlu godinu ostvarila je tvrtka KAUFLAND HRVATSKA komanditno društvo za trgovinu koja je s dvadesetog mjesta prošle godine, došla na 13. mjesto. Ove godine su se po prvi puta među 20 najatraktivnijih poslodavaca našli INFOBIP d.o.o. za informatičke usluge, koji je odmah skočio na 11. mjesto te Zagrebački Holding na dvadesetoj poziciji.

Plaća nije presudan faktor atraktivnosti poslodavca

Presudni razlog atraktivnosti poslodavca prvog izbora, kao i prošle godine, su harmonični odnosi na radnom mjestu koje je ocjenom 5 ocijenilo više od trećine ispitanika (38 %).

Sigurnost radnog mjesta nalazi se na drugom mjestu (za 35 % ispitanika je sigurnost radnog mjesta presudan razlog atraktivnosti). Na trećem mjestu nalazi se socijalna odgovornost poslodavca (32 %). Najmanje je ispitanika, kao i prošle godine, kao presudni faktor atraktivnosti navelo priliku za hijerarhijsko napredovanje, njih svega 19 %, ispred kojeg je i ove godine image tvrtke u poslovnom svijetu (27 %).

Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, visina plaća i ostale materijalne beneficije presudan su faktor atraktivnosti za 27 % ispitanika čim se taj razlog nalazi tek na šestom mjestu faktora atraktivnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *