Hrvatska Politika Vijesti

U Saboru rasprava o rebalansu proračuna: Prihodi se povećavaju za 1,6 mlrd kuna

Rebalansom se ukupni prihodi povećavaju za 1,6 milijardi kuna, odnosno za 1,2 posto, na 137,7 milijardi kuna, dok se ukupni rashodi smanjuju za 1,3 milijarde kuna, odnosno sa 140,3 milijarde kuna na 139 milijardi kuna.

Najznačajnija povećanja odnose se na osiguranje dodatnih sredstava za rashode za zaposlene – 494,2 milijuna kuna, povećanje izdvajanja za mirovine – 849,6 milijuna kuna, financiranje prve faze projekta terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku – 350 milijuna kuna, povećanje rashoda za prava iz sustava socijalne skrbi za (za osobnu invalidninu i doplatak za pomoć i njegu) – 175,5 milijuna kuna, dodatni porodiljni – 41 milijun kuna i sredstva za sanaciju ustanova u zdravstvu – 122 milijuna kuna.

Najznačajnija smanjenja odnose se na uštede na kamatama – 796,9 milijuna kuna i smanjenje za naknade aktivne politike zapošljavanja – 151 milijun kuna .

Ključna je poruka da se ukupna rashodna strana iz općih izvora ne probija unatoč pritiscima na povećanje rashoda, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *