Hrvatska Vijesti

U susjednoj zemlji veliki porast prihoda od turizma

U kolektivnom smještaj u prvih pet mjeseci prijavljeno je 30 posto više gostiju nego u istom razdoblju prošle godine.

Na vrhuncu turističke sezone u Crnoj Gori raste broj gostiju i izgleda da će prihodi od turizma i ove godine premašiti milijardu eura.

Zbog lošeg vremena gostiju je bilo manje u svibnju, ali to, kako tvrde turistički djelatnici, neće utjecati na krajnji rezultat. Kako je Pobjedi rekla Sanja Marković, tajnica Odbora udruženja turizma Privredne komore, naplata boravišne pristojbe ove godine je za 20 posto veća i u prvih šest mjeseci naplaćen je oko 2,1 milijun eura.

Zadovoljni s više noćenja 
U kolektivnom smještaj u prvih pet mjeseci prijavljeno je 30 posto više gostiju nego u istom razdoblju prošle  godine. Tako je krajem prošlog tjedna u Crnoj Gori zabilježeno 195.955 turista, odnosno 13 posto više. Najviše gostiju boravi u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.  U Budvi je u srpnju prijavljeno 122.597 turista koji su ostvarili 695.853 noćenja, što je 3,44 posto više, dok je naplata boravišne takse povećana 10 posto. 

S druge strane, u lipnju i prvoj polovini srpnja Herceg Novi je posjetilo dva posto manje gostiju, ali su u turističkoj organizaciji ipak zadovoljni jer je ostvareno 7,9 posto više noćenja. Bolja je i naplata boravišne takse. Naplata boravišne takse porasla je i u Baru, od 1. siječnja naplaćeno je 414.021 eura, što je povećanje od 2,2 posto. Od toga Turističkoj organizaciji Bar pripada 331.216 eura (80 posto). 

Kotor sve popularniji
Od početka godine Kotor je posjetilo 50.868 gostiju, 20 posto više nego prošle godine u isto vrijeme. Ostvareno je 255.050 noćenja, dok ih je u istom razdoblju 2018. bilo 197.992. 

Planinska odmarališta

Durmitor u usponu, Žabljak stagnira
Od prvog srpnja u Ulcinju je boravilo 56.347 gostiju, dok ove godine za isto razdoblje imamo 55 posto više”, rekla je Pobjedi Emina Dervishi iz Turističke organizacije Ulcinja, dodajući da ove godine bilježe naplatu boravišne takse s povećanjem od 80 posto. Nacionalni park Durmitor prilično je posjećen i to 40 posto više nego prošle godine, dok je turista na Žabljaku nekoliko postotaka manje nego prošle godine. “Međutim, naplata boravišne pristojbe porasla je za 60 posto s nadom da će se do kraja srpnja broj turista povećati”, rekla je Vanja Krgović Šarović, direktorica Turističke organizacije Žabljaka, piše Poslovni.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *