vili-beros-stozer-screenshot
Hrvatska Koronavirus Vijesti

Ukidaju se e-propusnice

U proteklih 24 sata detektirano je 11 novih bolesnika, ukupno 2187 oboljelih od koronavirusa, a od toga broja za sada su se oporavile 1764 osobe.

U proteklih 24 sata imamo novih 11 dijagnosticiranih bolesnika. Ukupno imamo 2187 bolesnika. Testirano je ukupno 44.886 bolesnika, od toga u zadnjih 24 sata je 668. Postotak je 4.47%. Od jučer su nažalost preminule tri bolesnice, sve tri u Općoj bolnici u Koprivnici. Osobe su 1921., 1931. i 1935. s kroničnim bolestima. Imamo ukupno 90 preminulih. Na respiratoru je 13 bolesnika. Broj oporavljenih 1764, odnosno 38 više u odnosu na jučer. Od 11 pozitivnih iz samoizolacije je osam osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Omogućava se okupljanje do 40 osoba, umjesto do 5 osoba. Rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, rad nacionalnih parkova, parkova prirode, održavanje proba u kulturi, a 18.5. će se donijeti odluka za organiziranje kulturnih programa i manifestacija na otvorenom i zatvorenom, održavanje treninga svim sportašima, potom rad teretana, fitness centara od 13. svibnja. Otvaranje bazena od 18. svibnja. Stavlja se izvan snage odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnice, a tu želim naglasiti da se slijedom epidemiološke procjene može opet aktivirati, kao što je odluka o ograničavanju na području Brača, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Što se tiče javnog prometa, uspostavlja se međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu. Otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

– Sa svim odlukama ulazimo u novu fazu gdje se reaktivirao najveći dio djelatnosti. Moramo biti svjesni da se radi o novom normalnom koje je različito od onog starog. Pred nama je razdoblje o kojem nemamo usporednih pokazatelja da bi mogli reći da će sve biti onako kako smo zamislili. Interes svih nas jest da faza normalizacije ide u smjeru sve većeg liberaliziranja i povratka na rad i djelovanje onako kako je to bilo prije – rekao je Božinović.